Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Troligt lodjursangrepp på får

Lodjur

Lodjuret är Europas största kattdjur och har funnits i Skandinaiven i 9 000 år.

Länsstyrelsen besiktade under måndagen den 3 december fem döda får utanför Fjärdhundra i Enköpings kommun. Bedömningen är att fåren dödats av lodjur.

Efter fynden skickade länsstyrelsen ut en rovdjursalert till anmälda tamdjursägare i området för att informera om angreppet, då risken för nya angrepp i närområdet är förhöjd de kommande veckorna, särskilt nattetid.

– En av de bästa förebyggande åtgärderna mot rovdjursangrepp är att ta in tamdjuren på nätterna. De tamdjursägare i närområdet som har möjlighet får också gärna ha lite extra koll på sina djur den närmaste tiden, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– För att kunna bedöma vad som har dödat tamdjur tittar vi på bitmönster och andra saker som kan ge svar på om något av de stora rovdjuren är orsaken. Vi brukar kunna konstatera några enstaka lodjursangrepp årligen i länet.

Länsstyrelsen har jour för att kunna besikta misstänkta rovdjursangrepp och nås då på telefonnummer 010-223 32 24.

För att som tamdjursägare anmäla sig till rovdjursalert-tjänsten, skicka ett mejl med kontaktuppgifter och SE-nummer till rovdjur.uppsala@lansstyrelsen.se

Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om lodjur.

Kontakt