Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags för rovdjursinventering 2018/2019

Den 1 oktober inleds säsongen för att inventera varg och lodjur i Uppsala län. Länsstyrelsens uppdrag är att fastställa hur många djur som finns av respektive art i länet.

- Främst handlar det om att hitta spår i snö efter djuren. Lite förenklat kan man säga att vi i första hand letar efter flera vargar eller lodjur som går tillsammans. Det använder man sen för att räkna om till hur många djur som finns i hela länet. säger Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Länsstyrelsens personal letar själva spår i länet, men är beroende av tips från allmänheten för att kunna hitta så många spår som möjligt. Tidigare år har en stor del av inventeringsresultatet kommit till tack vare observationer från allmänheten.

- I år har vi helt gått över till ett system som heter Skandobs för inrapportering av rovdjursobservationer, och vi hoppas att så många som möjligt hör av sig om de ser något av de stora rovdjuren, eller spår efter dem. En förändring av kameralagstiftningen gör att länsstyrelsen har möjlighet att använda sig av bilder från så kallade åtelkameror hos allmänheten. Skulle någon få rovdjur på bild kan det användas i inventeringen förutsatt att bilden inom tre veckor kommer till länsstyrelsen, säger Sebastian Olofsson

Inventeringen pågår till den sista februari 2019 för lodjur och till sista mars 2019 för varg.

Under förra årets inventering hittades ungefär 65 lodjur och ca 5 vargar i länet.

Vill du läsa mer om inventeringen av våra stora rovdjur kan du göra det hos Viltskadecenter Länk till annan webbplats..

Kontakt