Webbinarium: Utvärdering av VIP och Röster som vill höras

Välkommen att ta del av ett digitalt webbinarium på temat våldsprevention, rättigheter och intellektuell funktionsnedsättning.
Under webbinariet får du ta del av resultaten i utvärderingen av VIP-programmet (Viktig Intressant Person).
VIP-programmet ska främja förutsättningarna för en god hälsa, jämlika relationer och känsla av sammanhang för unga och vuxna med funktionsnedsättning. Eskilstuna kommun är förvaltare av programmet.
År 2021 initierades ett arbete med att utvärdera VIP-programmet av Länsstyrelserna Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Västerbotten samt Eskilstuna kommun, i samverkan med Marie Cederschiölds Högskola.
Fokus i utvärderingen har legat på hur metoden påverkar risk- och skyddsfaktorer för våldsutsatthet och våldsutövande hos målgruppen, samt organisatoriska förutsättningar för att bedriva arbete med VIP.
Du får också ta del av en presentation av Anna Hart, forskare vid Malmö Universitet, på temat Röster som vill höras: sexuella erfarenheter, samtycke och samtal bland unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning
. Anna Harts Lic‑avhandling fokuserar på hur unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning resonerar kring sexuella erfarenheter och förståelse kring sexuellt samtycke, samt samtal med andra i dessa frågor. Resultaten lyfter vikten av såväl utformning av miljöer och insatser som bemötande och kompetens hos personal som möter målgruppen.
Målgrupp
Webbinariet vänder sig till dig som
- är chef eller leder verksamhet som möter målgruppen.
- leder arbetet med VIP eller möter målgruppen i ditt yrke.
- arbetar med att stötta verksamheter som möter målgruppen, exempelvis som samordnare eller strateg.
- arbetar med frågor gällande mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och/eller SRHR, exempelvis som kvinnofridssamordnare, brottsförebyggande samordnare eller inom jämställdhetsintegrering.
VIP är ett strukturerat målgruppsanpassat utbildningsprogram med pedagogisk inriktning som bedrivits i Eskilstuna kommun sedan 2014. Metoden har spridits och finns idag på många olika håll i landet.
Målgruppen för insatsen är kvinnor och män som har insatser med stöd av Socialtjänstlagen (SoL) eller Lagen om stöd och service (LSS).
Det övergripande syftet med VIP-programmet är att främja förutsättningar för god hälsa, jämlika relationer och känsla av sammanhang, för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. För att uppnå syftet ska programmet ge möjligheter till ökad självkännedom och självkänsla, möjligheter till kunskap om våld, livsvillkor för personer med funktionsvariationer, makt och rättigheter, samt verktyg för kommunikation och samtycke.
Metoden utvärderades 2016 – 2018 med syfte att undersöka giltigheten i VIP-programmet (det vill säga insatsens programteori), hur insatsen genomförts (det vill säga programtrohet) samt att utvärdera programmets resultat (det vill säga om deltagande i VIP leder till positiv förändring för kvinnor och män med stödinsatser i form av SoL eller LSS). Efter det har materialet reviderats. I forskningsöversikten Våldsprevention i Sverige (Franzén&Gottzén 2020) lyfts metoden som särskilt intressant för fortsatt utvärdering med fokus på om och hur metoden bidrar till att förebygga våld.
Utvärderingen av det reviderade VIP-programmet har pågått under 2021–2024.
Program
Introduktion
Presentation av utvärderingen av VIP
Karin Robertsson, Maria Ingemarsson, Maria Eriksson och Magnus Tideman, Marie Cederschiöld högskola
Frågestund och efterföljande reflektioner
Röster som vill höras
– sexuella erfarenheter, samtycke och samtal hos unga med intellektuell funktionsnedsättning
Fil. lic. Anna Hart, Malmö stad
Frågestund
Avslutande reflektioner
Arrangör
Länsstyrelserna i Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Västerbotten samt Eskilstuna kommun
Anmälan
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.
- Var:
- Digitalt, länk skickas ut till anmälda deltagare inför mötet.
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 21 mar 2025