Uppsala läns miljö- och klimatkonferens – Grön omställning

Uppsala läns regionala miljö- och klimatkonferens har 2025 temat grön omställning i Uppsala län – utmaningar och lösningar för ett hållbart län.
Programmet bjuder på föreläsningar som lyfter frågor kring utmaningarna och målkonflikterna som behöver lösas för en hållbar grön omställning. Vi blickar framåt med hjälp av goda exempel, erfarenheter och idéer för att belysa vad som krävs av länets aktörer för att bidra till arbetet.
På talarlistan finns bland annat Svante Axelsson (Fossilfritt Sverige), Peter Lindblad (Uppsala universitet), Hans Nyhlén (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle), Frida Johnson (hållbarhetsstrateg på Tierps kommun) samt Karin Degerfeldt, (hållbarhetsstrateg på Skellefteå kommun).
Program
Kaffe och incheckning från 08.30.
9.00 – 9.15 Inledning – landshövding Stefan Attefall
9.15 – 10.00 Resan mot ett fossilfritt Sverige – Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige
10.00 – 10.30 Forskningens roll i grön omställning - Peter Lindblad, Uppsala universitet
10.30 – 10.55 Fika
10.55 – 11.20 Samverkan mellan forskning, offentlig sektor och näringsliv för fossilfrihet och hållbar utveckling - Hans Nyhlén, verksamhetsansvarig STUNS Energi
11.20 – 11.40 Företagen i den gröna omställningen
Helny Sjöström, Sustainability manager Atlas Copco Tierp
Astrid Almkvist, project manager environmental permits, Turn Energy
11.40 – 12.00 Det svenska jordbrukets roll i den gröna omställningen, Pernilla Tidåker, universitetslektor i livsmedelssystem Sveriges lantbruksuniversitet
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 13.30 Beställare av framtiden – Erfarenheter från Skellefteå kommun mitt i en extraordinär samhällsomvandling, Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg Skellefteå kommun. (Föredraget hålls digitalt).
13.30 – 14.10 Målkonflikter i den gröna omställningen
Havsbaserad vindkraft – Bernt Forsberg, miljöskyddshandläggare & Gabriel Bernhardsson, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen Uppsala län
Solcellsparker på jordbruksmark – Henrik Carlsson, miljöhandläggare Länsstyrelsen Skåne
14.10 – 14.20 Överenskommelse kring upphandling i enlighet med en strategisk drivmedelsprioritering i Uppsala län – Karolina Kjellberg, enhetschef miljöstrategienheten Länsstyrelsen Uppsala län
14.20 – 14.50 Fika
14.50 – 15.15 Företagens gröna omställning – Caroline Dahlbom, teamleader green transition Tillväxtverket
15.15 – 15.45 Uppsalaeffekten och Vattenfalls prövningsarbete – Peter Huotila, utvecklingsstrateg, Länsstyrelsen Uppsala län & Johanna Carnö, samhällskontakt Vattenfall Eldistribution
15.45 – 16.10 Att styra med Agenda 2030 på lokal nivå – Frida Johnson, hållbarhetsstrateg Tierps kommun
16.10 – 16. 15 Avslutning – landshövding Stefan Attefall
16.15-16.50 Mingel
Talarpresentationer

Stefan Attefall är landshövding i Uppsala län sedan 2023. I rollen som landshövding leder han länsstyrelsens arbete. Stefan Attefall är även sammankallande i Miljö- och klimatrådet. Rådet ska utgöra en arena för analys och samsyn kring länets miljöutmaningar och har i uppgift att identifiera strategiskt viktiga områden för regional samverkan. Genom dialog, idé- och erfarenhetsutbyte ska miljö- och klimatrådet verka för att konkreta åtgärder genomförs. Målsättningen är att tillsammans bidra till en miljömässigt hållbar utveckling i länet.

Karin Degerfeldt är hållbarhetsstrateg i Skellefteå kommun. Hon beskriver att det bästa med hennes jobb är att få vara med att bygga ett samhälle som så snabbt ska utvecklas och omvandlas.
”I Skellefteå finns just nu så många möjligheter att göra bra saker där både näringslivet, politiken och våra invånare efterfrågar en hållbar utveckling. Det investeras stora miljardbelopp och det är viktigt att dessa investeras rätt. Mitt jobb är lika mycket svåra utmaningar som alla möjligheter i världen att göra bra saker.”
Bernt Forsberg är miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala län och arbetar med prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamhet.

Gabriel Bernhardsson är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län och arbetar med prövning och tillsyn av områdesskydd, däribland Natura 2000.

Frida Johnson är hållbarhetsstrateg i Tierps kommun. Tierps kommun har idag en unik styrmodell där FN:s hållbarhetsmål i Agenda 2030 är de enda styrande målen i kommunens budget som alla verksamheter arbetar mot.
Hållbarhetsanalyser görs inför större politiska beslut och hållbarhetsmålen är utgångspunkt i samverkan med civilsamhället och andra aktörer.
Att arbeta holistiskt utifrån Agenda 2030 har lett till att kommunen ökat takten mot en mer hållbar utveckling och står bättre rustad inför de alltmer komplexa samhällsutmaningar kommunen ställs inför. Detta unika styrsätt har fått internationell uppmärksamhet och Frida har bland annat presenterat kommunens arbete för FN.

Peter Huotila är utvecklingsstrateg på Länsstyrelsen i Uppsala län och deltar bland annat i arbetet i Uppsalaeffekten. Uppsalaeffekten är ett samarbete mellan länsstyrelsen, Region Uppsala, Uppsala kommun, Handelskammaren och Vattenfall med syfte att bidra till grön omställning genom att minska risken för effektbrist. Även andra organisationer och elnätsbolag deltar för att dela kunskap och erfarenheter samt sprida information.

Hans Nyhlén är verksamhetsansvarig på STUNS Energi, ett verksamhetsområde inom STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle). Hans har omfattande erfarenhet av att skapa tvärsektoriell samverkan för att möta hållbarhetsutmaningar, och kommer bland annat prata om hur man går tillväga för att forma framsyn och samskapande i mellanrummen mellan företag, universitet och kommunal verksamhet.

Peter Lindblad är professor i mikrobiell kemi med en bakgrund från biologin. Hans egen forskning utgår från de organismer som är allra mest effektiva på att utnyttja solenergi och CO2 för att växa, cyanobakterier. Med hjälp av genteknik modifieras de till gröna cellfabriker som tillverkar bränslen och kemikalier direkt från koldioxid. Peter har stor erfarenhet av att leda och delta i nationella och internationella projekt/nätverk inom förnybar energi. Sedan hösten 2024 leder han förarbetet inför ett nytt institut inom Grön energiomställning vid Uppsala universitet.

Caroline Dahlbom är teamledare för grön omställning på Tillväxtverkets avdelning företag. Tillväxtverket är en statlig myndighet som arbetar för konkurrenskraftiga företag och hållbar utveckling i alla delar av Sverige.
De senaste åren har myndigheten tagit fram flera rapporter och arrangerat informationsevent med bäring på lagstiftningen till följd av EU:s gröna giv. Förra året lanserades även en rapport om drivkrafter, hinder och stödbehov för företagens gröna omställning.

Helny Sjöström är Sustainability manager på Atlas Copco Tierp som tillverkar industriella elverktyg. Atlas Copco arbetar för att minska både sina direkta utsläpp i produktionen och senare i kedjan, i användning hos kund.
Helny kommer under konferensen berätta om företagets möjligheter och utmaningar i omställningen till ett klimatsmart samhälle.

Astrid Almkvist är agronom som nu jobbar med miljö- och tillståndsfrågor på Turn Energy i Uppsala. På Turn Energy bygger vi solcellsparker och mitt ansvar är att se till att vi bygger på rätt marker och med så liten påverkan som möjligt på natur- och kulturmiljöer.
Jag jobbar också aktivt med frågor kring livsmedelsproduktion kontra energiproduktion på jordbruksmark, samt hur vårt klimatavtryck blir om vi bygger solcellsparker på skogsmark. Har tidigare jobbat 5 år på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Pernilla Tidåker är universitetslektor i livsmedelssystem på institutionen för energi och teknik. Hennes forskning handlar om att utvärdera hållbarheten i dagens och framtidens livsmedelssystem med olika metoder, verktyg och indikatorer.
Hennes forskningsintressen inkluderar livscykelanalys (LCA) av livsmedelsproduktion och -produkter, indikatorer och verktyg för att utvärdera jordbrukets hållbarhet, ekosystemtjänster i jordbruket samt framtida kretsloppsanpassade avloppssystem

Johanna Carnö är ansvarig Samhällskontakt på Vattenfall Eldistribution för Uppsala och Stockholm. Hon är ansvarig för Vattenfall Eldistributions samarbete med kommuner, regioner, länsstyrelser och andra intressenter i området.
Det innebär att ha dialoger, utbilda i elnätsfrågor, få till ett bra samarbete med kommuner gällande till exempel prognoser och utbyggnad av elnätet.
- Var:
- Clarion hotell Gillet, Dragarbrunnsgatan 23 Uppsala
- Kostnad:
- 750 kr per deltagare. Anmälan är bindande men du kan överlåta din plats till någon annan i din organisation om du får förhinder.
- Sista anmälningsdag:
- 31 jan 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Kontakt
-
Emma Ejerhed
Miljöstrateg
Telefon 010-2233380
-
Sylvia Fernandez
Handläggare
Telefon 010-2233321