Att möta och motivera våldsutövare till stöd
Välkommen till en digital utbildningsdag med fokus på att upptäcka, bemöta och motivera våldsutövare till behandling. Dagen ger kunskap om våldets mekanismer men också verktyg för motivationsarbete med våldsutövare.
Om utbildningsdagen
Deltagare kommer under dagen få övergripande kunskap om våldets mekanismer och konkreta verktyg för hur motivationsarbete kan utföras. Målsättningen är att deltagare i utbildningen ska få fördjupad kunskap om hur man kan upptäka och motivera personer som utövar våld till behandling. Dagen innehåller så väl föreläsningar som diskussioner, reflektioner och film.
Utbildningen ges digitalt.
Innehåll
- Multipla teoretiska linser i mötet med personer som utövat våld i nära relationer
- Om våldsutövaren
- Vanmakt eller makt eller både och?
- Forskning om motivationsarbete i mötet med våldsutövare
- De två tornen - en metafor för MI med våldsutövare
- Konkret motivationsarbete med våldsutövare
- Mina egna rättningsreflexer
- En översikt av våldsbehandling
Utbildare
Dagen leds av Dan Rosenqvist, psykolog med många års erfarenhet av arbete med våldsutövare. Dan har tillsammans med Kjell Nordén skapat behandlingsstrukturerna Samtal om våld och Samtal om frihet samt deltagit i utvecklingen av Kriminalvårdens behandlingsprogram PREDOV samt IVIN, ett internetbaserade behandlingsprogrammet för våldsutövare.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig främst till dig som inom kommunens socialtjänst möter personer som utövar våld i nära relation och har möjlighet att informera om och motivera dessa till behandling. Exempelvis; barnhandläggare, vuxenhandläggare, medarbetare inom familjerätt, familje-behandlare, kuratorer samt andra professionella som kommer i kontakt med personer som utövar våld i nära relationer.
Den 4:e mars kan du som är yrkesverksam inom Uppsala, Västmanland och Örebro län anmäla dig.
Förkunskaper
Då dagen är tänkt att vara fördjupande förutsätts att kursdeltagarna har genomgått basutbildning i MI eller har möjlighet att gå en sådan utbildning inom ramen för sin tjänst. Deltagare förutsätts även ha grundläggande kunskaper om mäns våld mot kvinnor och ha genomgått Webbkurs om våld. Länk till annan webbplats.
Anmälan och fördelning av platser
Observera att det finns 17 platser per län. Genom att anmäla dig här gör du en intresseanmälan och länsstyrelsen kommer sedan att bekräfta att du fått en plats på utbildningen via e-post strax efter sista anmälningsdatum som är 31 januari 2025. Länsstyrelsen fördelar platserna utifrån organisationstillhörighet och geografisk spridning.
Det är viktigt att du fått din chefs godkännande att delta i utbildningen och därför är det bra om det är din närmsta chef som gör anmälan.
Bakgrund till utbildningen
Kommunerna har sedan 2021 då socialnämndens ansvar för våldsutövare förstärktes arbetat med att utveckla och tillhandahålla stöd till våldsutövare att förändra sitt beteende. Kommunerna har dock påtalat behov av att ha en samsyn i hela socialtjänsten och ett behov av att stärka kompetensen hos fler medarbetare som möter våldsutövare att motivera till stöd och behandling.
Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland, Uppsala och Örebro län bjuder därför gemensamt in till denna utbildning som ett led i regeringsuppdraget att genomföra kompetenshöjande insatser och främja erfarenhetsutbyte för yrkesverksamma som arbetar för att personer som utsätter eller har utsatt närstående för våld ska ändra sitt beteende.
- Var:
- Digitalt via Zoom. Länk skickas till anmälda deltagare.
- Kostnad:
- Ingen kostnad. Frånvaro som ej meddelats, eller meddelats efter 24 februari debiteras 500 kr.
- Sista anmälningsdag:
- 31 jan 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.