Funktionshindersperspektiv i en orolig tid
Vill du som förtroendevald stärka och bredda dina kunskaper inom det funktionshinderspolitiska arbetet? Välkommen på ett digitalt seminarium om funktionshindersfrågor.
Under seminariet ger vi en introduktion i funktionshinderspolitikens mål om jämlikhet och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Vi pratar om hur din organisation kan inkludera funktionshindersfrågor i beredskapsarbetet och berättar om nya metoder för att upptäcka och förebygga våld mot personer med funktionsnedsättning.
Målgrupp
Vi riktar oss främst till dig som är förtroendevald inom kommun och region. Vi välkomnar även medarbetare inom kommun och region som arbetar strategiskt med frågor rörande funktionshinder eller personal inom:
- beredskapsarbete
- hälso- och sjukvård
- våldsprevention
- socialtjänst och omsorg.
Arrangörer
Seminariet anordnas av Länsstyrelserna i Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro, i samverkan med Myndigheten för delaktighet (MFD).
Program
9.00 Inledning
09.10 En introduktion i det funktionshinderspolitiska arbetet i Sverige
Myndigheten för delaktighet informerar om det funktionshinderspolitiska målet samt deras och länsstyrelsernas uppdrag.
09.50 Paus
10.00 Stärkt beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst (KHOSS)
Anna Jernberg Sørensen, Länsstyrelsen i Uppsala län, berättar om KHOSS, Socialstyrelsens statsbidrag och länsstyrelsernas uppdrag.
10.05 Vikten av ett funktionshindersperspektiv i krisberedskapen
Åsa Burlin och Daniel Strömberg från CBRNE-centret på Umeå universitet pratar om varför det är viktigt att integrera ett funktionshinderperspektiv i krisberedskap.
10.35 Metoder för att involvera personer med funktionsnedsättning
Brukarombud Jeanette Nordin från Uppsala kommun ger tips på metoder för att involvera personer med funktionsnedsättning i arbetet.
10.50 Paus
11.00 Våld mot personer med funktionsnedsättning
Myndigheten för delaktighet beskriver kunskapsläget för att upptäcka och förebygga våld mot personer med funktionsnedsättning, samt presenterar ett metodstöd för våldsförebyggande arbete.
11.50 Summering och avslut
- Var:
- Digitalt
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 17 sep 2024