Grundläggande kurs i ekologisk bärodling

Foto: Mostphotos
Välkommen till en tvådagarskurs med syfte att ge blivande odlare en gemensam grund för ekologisk bärodling och de kunskaper som krävs för att ”komma till skott” och starta en odling.
Under kursen kommer vi att gå igenom:
- vad man ska tänka på inför att bli odlare
- försäljning och hur man får lönsamhet
- vilka grödor som passar för vilka förutsättningar
- hur man kan förbättra sin odlingsplats
- olika bärkulturer respektive fruktkulturer
- upplägg av odlingar och naturen som hjälp i odlingen.
Kursledare är Kirsten Jensen, rådgivare för frukt och bär samt fleråriga grönsaker vid Länsstyrelsen i Västra Götaland. Kursen genomförs i samarbete med Stiftelsen Skillebyholm och Skillebyholms trädgårdutbildning.
Målgrupp
Verksamma inom lantbruksföretag (jord, skog och trädgård). Kursen riktar dig i första hand till blivande odlare i Mellansverige med fokus på Mälardalen, som är intresserade av att anlägga en ny bärodling.
Information
Kursen sträcker sig över två dagar, 23–24 februari, klockan 09.00–15.00 båda dagarna.
Det finns möjlighet att köpa fika och lunch på plats. Förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika för båda dagarna kostar 490 kronor. Detta behöver föranmälas i anmälningsfunktionen nedan. Eventuella allergier och kostpreferenser meddelas till: asa.pettersson@lansstyrelsen.se.
Anmälan
Program 23 februari
09.00 Vad måste man tänka på före start?
09.40 Hur tjäna pengar på odlingen?
10.10 Fikarast
10.30 Vad kan behöva göras på odlingsplatsen?
11.20 Lä och Drosophila suzukii
12.00 Lunch
13.00 Nyttodjur som växtskydd och ekologisk ogräsbekämpning
13.45 Plantproduktion
14.30–15.00 Förädling och frågestund
Program 24 februari
09.00 Jordgubbar och smultron
09.40 Hallon och björnbär
10.10 Fikarast
10.30 Havtorn, blåbär och vinbär
11.20 Dessertbär och bär som kan maskinskördas
12.00 Lunch
13.00 Bär som inte kan maskinskördas
13.45 Bär under tak
14.30–15.00 Framtidens bär och frågestund

- Var:
- Skillebyholm, Järna
- Kostnad:
- Ingen kostnad
- Sista anmälningsdag:
- 16 feb 2023