En vecka fri från våld 21–27 november 2022

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förebyggande arbetet gällande mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kampanjveckan startades på initiativ av Unizon och MÄN och stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.
Under veckan genomförs kampanjer, föreläsningar och andra insatser runt om i landet och länet. Länsstyrelsen i Uppsala län vill särskilt uppmärksamma att våld kan förebyggas och att vi alla har ett ansvar att förebygga våld.
Här samlar vi vad som händer under veckan
Fler aktiviteter i länet?
Arrangerar din kommun eller organisation något under veckan som ni vill ha med i det gemensamma programmet? Kontakta Sabina Carlsson.
Skicka e-post till Sabina Carlsson
Anmälan
Observera att vissa aktiviteter kräver anmälan.
Måndag 21 november
Webbinarium ”Allas ansvar att förebygga våld” utgörs av tre digitala seminarier som arrangeras av Länsstyrelsen Uppsala län tillsammans med länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Örebros län.
08:00–09:30 Skolans uppdrag att agera och förebygga våld
Hur ser det våldsförebyggande arbetet ut i skolan och vad innebär det nya kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer?
Linnéa Bruno är lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholm Universitet, ordförande för Sveriges genusforskarförbund (SGF) samt knuten till forskningsmiljön Centrum för våldsstudier (CVS) vid Örebro universitet.
Sveriges genusforskarförbund Länk till annan webbplats.
Centrum för våldsstudier Länk till annan webbplats.
Externt anlitas Linnea Bruno som föreläsare i frågor som rör bland annat barn, våld, kvinnofrid och familjerätt.
Webbinarium: Allas ansvar att förebygga våld (sista anmälningsdag den 14 nov)
11:30–13:00 Svenska kyrkans utbildning Civilkurage Online – Strategier för att stoppa näthat och konspirationsteorier för att minska klyftorna mellan människor
Mina Dennert är journalist och författare och grundare av den ideella föreningen I Am Here International (med svenska#jagärhär) som har inspirerat hundratusentals människor från hela Europa att arbeta för ett demokratiskt och inkluderande samhälle.
Hon har vunnit en stor mängd priser och utmärkelser under åren för sitt arbete bland annat Anna Lindh-priset 2017. Mina arbetar även som konsult och utbildare inom kommunikation, digital säkerhet och medborgerligt deltagande online.
Webbinarium: Allas ansvar att förebygga våld (sista anmälningsdag den 14 nov)
15:00–16:30 Vuxna och föräldrars ansvar att förebygga våld
Hälsoäventyret i Uppsala län (Region Uppsala) lyfter ungas röster kring vuxnas ansvar i det våldsförebyggande arbetet och organisationen MÄN Uppsala berättar om hur samtal om jämställt föräldraskap, våld och maskulinitet kan vara en del i ett våldsförebyggande arbetet.
Hälsoäventyret har genomfört fokusgruppsintervjuer med unga om våld och trygghet och utifrån det tagit fram broschyren En skola fri från allt våld, som är ett komplement och inspirationsmaterial till handboken Inget att vänta på.
En skola fri från allt våld (pdf) Länk till annan webbplats.
Inget att vänta på (handbok – jamstalldhetsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Webbinarium: Allas ansvar att förebygga våld (sista anmälningsdag den 14 nov)
MÄN Uppsala kommer prata om vikten av att skapa rum för samtal för män som rör jämställdhet, våld och maskulinitet samt varför det är viktigt med ett jämställt föräldraskap i det våldsförebyggande arbetet.
MÄN Uppsala (mfj.se) Länk till annan webbplats.
18:00–20:00 Unga, internet och övergrepp – verkligheten fortsätter bortom skärmen Arrangeras fysiskt och digitalt av Novahuset Linköping.
Föreläsningen syftar till att skapa förståelse för hur barns liv på internet ser ut och ger insikt i lagen på internet, sociala plattformar, pornografi, nakenbilder samt ger tips och råd i att fånga upp utsatta barn och unga och ha förebyggande samtal om internet.
Tisdag 22 november
Program kommer inom kort.
Onsdag 23 november
Program kommer inom kort.
Torsdag 24 november
18:00-20:30 Utdelning av professor Gun Heimers stipendium samt föredrag av professor Birgitta Essén
Arrangeras av Zonta Uppsala. Plats: Akademiska sjukhuset ingång 100, Martin H:son Holmdalhls aula. Sista anmälningsdag: 20 november. Kostnad: 200 kr. Allt överskott från kvällen går till Zontas internationella projekt. Läs mer: > Zonta (zonta.se) Länk till annan webbplats.
Program:
18:00 Inledande mingel och matig smörgås, dryck finns till försäljning
18:30 Körsång, med sångare ur kören Canorus ledd av Katarina Reineck
18:45 Välkommen och presentation av Zontas internationella projekt
19:00 Stipendieutdelning
19:10 Gun Heimer introducerar Birgitta Essén, som talar om ”Kulturkrockar i en globaliserad värld – fakta och myter”. Kvällen avslutas med körsång.
19:00-20:30 Våga Värna Östhammar bjuder in till föreläsning "Varför går hon inte?"
Frida Walter, jourkvinna, föreläsare och författare till böckerna "Nu går jag!" och "Att våga fråga" föreläser under rubriken "Varför går hon inte?". Föreläsningen arrangeras av Östhammarshem, polisen i Norduppland, sektor omsorg myndighet Östhammars kommun, Hyresgästföreningen Östhammar samt Skadeservice AB.
Läs mer om Våga Värna här: > Våga värna (osthammarshem.se) Länk till annan webbplats.
Plats: Storbrunn, Klockstapelsgatan 2, Östhammar. Ingen föranmälan krävs. Kostnad: ingen kostnad.
Fredag 25 november
FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor – Orange Day.
08:45–15:00 Prevention – makt, ledarskap och ansvar – nationell digital konferens
Unizon och MÄN tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten in till den årliga digitala konferensen om våldsprevention. Årets konferens lägger fokus på hur ledning och chefsstöd kan möjliggöra långsiktighet i det förebyggande arbetet.
09:00–12:00 Våld i hemmet – en arbetsgivarfråga?
Arrangeras av Länsstyrelsen Uppsala län, Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) och Region Uppsala.
Våld i hemmet eller i den privata sfären får i många fall konsekvenser som påverkar arbetet och sätter spår i arbetsprestationer, arbetsmiljö och mående. Våldet påverkar inte bara den som är utsatt utan även kollegor och chefer. Ta del av kunskap, erfarenhet och konkreta verktyg under denna förmiddag och rusta dig och din arbetsplats för att möta och ge stöd till medarbetare som påverkas av våld i nära relation och skapa en tryggare arbetsmiljö.
Våld i hemmet – en arbetsgivarfråga? (sista anmälningsdag den 10 november)
Hela dagen: Uppsala i orange för att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Arrangör: Uppsala kommun
Den 25 november lyser Uppsala kommun tillsammans med andra aktörer upp platser runt om i Uppsala i orange. Det görs för att uppmärksamma Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Uppsala i organge den 25:e november på Uppsala kommuns hemsida Länk till annan webbplats.
Lördag 26 november
14:00-15:00 Fikaträff med MÄN Uppsala
Bor du i Uppsala med omnejd och är nyfiken på organisationen MÄN? Eller är du medlem sedan tidigare och vill vara med och bidra till ett Uppsala fritt från våld i någon form? I slutet av den nationella kampanjveckan #enveckafrifrånvåld arrangeras en infoträff där MÄN Uppsala träffas och diskuterar!
Plats: Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Kungsängsgatan 12 (1 trappa upp). Arrangörer: MÄN Uppsala i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Kostnad: ingen kostnad, fika ingår.
Mer info om evenemanget: > Män Uppsala (facebook) Länk till annan webbplats..
Söndag 27 november
Program kommer inom kort.
- Var:
- Se respektive arrangemang
- Kostnad:
- Se respektive arrangemang
- Sista anmälningsdag:
- Ingen anmälan krävs
Kontakt
-
Sabina Carlsson
Handläggare, våld i nära relation
E-post till Sabina Carlsson
Telefon 010-2233269