• Eldningsförbud i hela Uppsala län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från torsdagen den 11 maj 2023 klockan 15.00. Förbudet gäller tillsvidare. The County Administrative Board has decided on a fire ban in Uppsala county, from 3 pm on May 11th 2023, valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

31 aug 2022 klocka 08.30 - 15.15

Att prata med unga med IF och NPF om sex, relationer och utsatthet

En ledsen ung kvinna sitter på ett golv, kanske ett offer för trafficking.

Länsstyrelsen bjuder i samarbete med FUB Uppsala och Ungdomsmottagningarna i Uppsala län in till en heldagsutbildning kring brottsutsatthet hos barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF).

Under dagen kommer du, som i ditt arbete möter föräldrar och viktiga vuxna, få verktyg att hjälpa dem att prata med barn och unga om ämnen som kan kännas svåra, exempelvis relationer, normer, sex och alkohol. Dagen kommer att ge många tillfällen för diskussion och interaktivitet där deltagarna kommer få sätta ljuset på den egna verksamheten för att kunna hitta rutiner och struktur för fortsatt arbete.

Fokus kommer att ligga på vikten av att genom goda samtal främja hälsa, sunda relationer och förebygga brottsutsatthet hos barn och unga med IF och NPF.

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till yrkesgrupper som i sitt arbete möter föräldrar och andra viktiga vuxna till unga med IF och NPF. Exempelvis du som arbetar inom habilitering, med boendestöd, i fritidsverksamhet, öppenvård, dagverksamhet, personal på särskilda boenden och med föräldra- och familjeorienterat stöd. Du kan också finnas inom idéburen verksamhet eller ha annan viktig roll som har möjlighet att lyfta dessa frågor. Dagen är även relevant för dig som direkt arbetar med barn och unga med IF och NPF.

Arrangörer

Evenemanget arrangeras gemensamt av Länsstyrelsen Uppsala län, FUB Uppsala och Ungdomsmottagningarna i Uppsala län.

Varmt välkommen!

08:30 Fika

09:00 Inledning. Länsstyrelsen Uppsala län.

09:10 Sex, relationer och utsatthet – ungas egna röster, FUB Uppsala.

09:25 Viktiga samtal om sex och kärlek​​. Habilitering och hälsa, Region Stockholm.

09:55 Sugardejting, grooming och utsatthet på nätet. Regionkoordinatorerna Region Mitt

10:25 Paus.

10:40 Workshop; att utforska hinder utifrån erfarenhetsexperters röster. Funktionsrätt Sverige (Min sexualitet - Min rätt) och FUB Uppsala (Relationer som funkar)​​.​​.

11:45 Lunch.

12:30 Frågor och svar om sex och relationer – ett anpassat samtal för att nå fler. Ungdomsmottagningarna i Uppsala län.

13:00 Livsviktiga samtal till alla. Hälsoäventyret.

13:30 Workshop: Hur möter vi unga med IF och NPF idag och vad kan vi göra bättre? FUB Uppsala.

14:00 Fika.

14:30 Rätt att veta! Hedersrelaterat våld och förtryck, unik webbutbildning om samtal med unga med perspektiven IF, HBTQ och utsatthet för rasism. Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

15:00 Länsstyrelsen sammanfattar.

15:10 Avslut.

FUB logotyp
Var:
Clarion Gillet i centrala Uppsala
Kostnad:
Ingen kostnad. Vid förhinder kan plats överlåtas till kollega, vilket ska förmedlas före utbildningsdagarna till arrangören.
Sista anmälningsdag:
19 aug 2022

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte möjligt att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 19 augusti klockan 23.59.

Kontakt