03 mar 2021 klocka 15.00 - 18.00

Storskalig ullskörd - Öka värdet på ullen

Ullskörd

Bild: Charlotte Jansson, Hanna Bjärnlid.

Välkommen till en föreläsning där den storskaliga ullskörden står i fokus. Föreläsarna berättar vad du kan göra för att öka värdet på ullen från dina får och hur du kan göra ullen till en resurs med ekonomiskt värde i din produktionsverksamhet.

Fårklippningen är ett viktigt moment och avgörande för en bra ullkvalitet. Det innebär att du kan påverka värdet på din ull i samband med klippningen. Ullkvaliteten skiljer sig dessutom åt beroende på var på fåret ullen är klippt. Ullen kan därför sorters efter klippning och man kan få ut olika priser på olika delar.

Det finns flera aspekter som du som fårägare bör tänka på vid klippningstillfället, både innan och efter klippningen. Det är viktigt att du planerar och förbereder på bästa sätt för att få ut den bästa kvaliteten på ullen, men också att fårklipparen får de bästa förutsättningarna för ett smidigt, bra och effektivt jobb. Ullkonsulten Linnea Eklund som har erfarenhet från fårklippning i Australien, berättar om detta under eftermiddagen.

Charlotte Jansson och Carl-Oscar Allared från CC Wool och Västkustens ullinsamling berättar om fårklippningen och om sin relativt storskaliga insamling av ull. Carl-Oscar är fårklippare och Charlotte Jansson tillverkar och säljer produkter framtagna av svensk ull.

Målgrupp: För dig som fårägare av lite större besättningar eller som blivande fårägare i Uppsala län. Företag verksamma i Uppsala län har förtur till platserna men du är välkommen med anmälan om du är verksam utanför länet. Du får besked om du inte får en plats.

EU logotyp
VAR:
Digitalt.
KOSTNAD:
Ingen kostnad.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
27 feb 2021

Anmäl dig

Kontakt