18 sep 2020 klocka 14.00 - 16.30

Ullskörd i praktiken

Ullskörd i praktiken, klippa får.

Bild: Hanna Bjärnlid

Välkommen till en eftermiddag där ullskörden står i fokus – från fårens klipplats till sortering och lagring av ullen.

Fårklippningen är ett viktigt moment och avgörande för en bra ullkvalitet. Det finns flera aspekter som du som fårägare eller ullproducent bör tänka på vid klippningstillfället. Det är viktigt att du planerar och förbereder ullskörden på bästa sätt för att få ut bästa kvaliteten på ullen, men också att fårklipparen får de bästa förutsättningarna för ett smidigt, bra och effektivt jobb.

Ullkvaliteten skiljer sig åt beroende på var på fåret ullen är klippt. Ullen bör därför sorters efter klippning och sedan lagras. Ull är en färskvara men kan lagras under rätt förutsättningar. Under eftermiddagen visar och berättar ullkonsulten Linnea Eklund om ullsortering och vad du bör tänka på inför ullskörden. Med oss är också fårklippare Erik Uhlås från Uhlås Fårservice som på plats demonstrerar klippning.

Målgrupp: För dig som fårägare, blivande fårägare eller arbetar med ull och vill veta mer om ullskörden.

Fika serveras.

Information med anledning av coronaviruset

Denna kurs genomförs utomhus. Kursen har ett begränsat antal deltagare för att vi ska kunna följa gällande regler om avstånd och social distansering. Under kursen är vi gemensamt ansvariga för att hålla dessa avstånd samt följa hygienrutiner.

VAR:
Ytternuttö, Östhammar. Adress och vägbeskrivning skickas efter anmälan.
KOSTNAD:
Ingen kostnad.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
13 sep 2020

Anmäl dig

EU logotyp

Kontakt