26 sep 2020 klocka 10.00 - 16.00

Ullkvalitet och egenskaper

Ullkvalitet och egenskaper

Bild: Patrik Söderman

Ullens kvaliteter och egenskaper skiljer sig mellan både olika raser och livdjur. Ullen kan användas för att göra garn och kläder eller tovas och filtas för att bli stoppning eller täcken och kuddar. I denna kurs får du lära dig om vad olika sorters ull kan användas till och vilka kvaliteter som avgör användningsområdet.

Ull är ett unikt material med varierande egenskaper och av olika kvaliteter. Detta medför att inte all ull kan behandlas densamma eller användas för samma ändamål. Denna spännande variation är en tillgång om man vet vad man kan göra med de olika ullsorterna. I denna kurs får du möjlighet att lära dig mer om detta från ullexperten Lena Persson.

Du som deltagare får ta med dig din egenproducerade eller inköpta ull. Syftet är att du och de andra deltagarna ska få känna på och lära dig mer om olika sorters ull.

Som en del i kursen får du även möjlighet att skicka in ullprov för en OFDA – optisk fiberdiameter analys. Analysen fastställer olika värden som t ex ullfibrernas grovlek (micron) och spridning av olika grova fibrer. Denna analys är en viktig del för att fastställa vilka kvaliteter och egenskaper just din ull har. Mer information om provtagning får du vid anmälan.

Information med anledning av coronaviruset

Denna kurs genomförs uteslutande utomhus men med tillgång till toalett. Tält kommer att finnas på plats för skydd mot eventuellt regn och blåst. Kursen har ett begränsat antal deltagare för att vi ska kunna följa gällande regler om avstånd och social distansering. Under kursen är vi gemensamt ansvariga för att hålla dessa avstånd samt följa hygienrutiner.

Anmälan

Sista anmälningsdag för deltagare som önskar OFDA-analys är den 10 september. Sista anmälningsdag för övriga deltagare är den 17 september. Anmälan är bindande och avanmälan ska ske senast 23 september. Om du drabbas av sjukdomssymptom ber vi dig att inte delta och att avanmäla dig även efter detta datum. Kontakta Hanna Bjärnlid vid avanmälan. Kontaktuppgifter längst ned på sidan.

VAR:
Sjökärrets Ekogård, Almunge
KOSTNAD:
Kursen kostar 500 kr + moms per deltagare, då ingår OFDA-analys samt fika. Kostnad för lunch tillkommer med ytterligare ca 100 kr per deltagare.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
17 sep 2020

Anmäl dig

EU-logotyp

Kontakt