Publiceringsdatum:

Eldningsförbud i hela Uppsala län

Förbudsskylt om eldningsförbud

Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om att skärpt eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från fredag den 23 juli 2021 klockan 08.00. Förbudet gäller tillsvidare.


The County Administrative Board has decided on a sharp fire ban in Uppsala county, from 08 pm on July 23th 2021, valid until further notice.

På grund av rådande väderläge och SMHI:s prognoser de närmaste dagarna införs nu ett skärpt eldningsförbud. Det innebär:

Ute i skog och mark får du inte:

Grilla, elda eller bränna med fasta bränslen utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet gäller även vid fasta grillplatser på allmän plats. Du får inte grilla på en iordningställd grillplats på exempelvis badstranden eller längs en vandringsled.

Du får använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska, det kan vara ett friluftskök. Under förutsättning att anordningen är placerad så att faran för antändning och brandspridning är låg. Ett tips är att ta med och använda en mattermos.

Inom sammanhållen bebyggelse får du:

Grilla på iordningställda grillplatser. Det kan vara grillplatsen på innergården mellan bostadshusen.

Du får grilla på grillen på din egen tomt. Tänk då på att platsen där du grillar ska vara utformat så att det inte finns risk för antändning eller brandspridning.

Kom ihåg! att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följts. Var därför alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Läs mer om brandriskprognoser på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats.

Ladda gärna ned appen ”Brandrisk Ute” Länk till annan webbplats.

Aktuell geografisk information om eldningsförbud Länk till annan webbplats.

Elda utomhus Länk till annan webbplats.

Länk till karta eldningsförbud Länk till annan webbplats.

Om eldningsförbud

Information om brandrisken kan du även få på följande telefonnummer:

Storstockholms brandförsvar samt Brandkåren Attunda, telefon 08-454 83 39

Uppsala brandförsvar, telefon 018-727 30 55

Räddningstjänsten Enköping-Håbo Länk till annan webbplats.

Gästrike Räddningstjänst Länk till annan webbplats.

Kontakt