26 feb 2020 klocka 17.00 - 20.00

Ullskörd i teorin

Ull, klippning av får. Fotograf: Fia Söderberg.​​

Foto: Fia Söderberg.​

Välkommen till en kväll där ullskörden står i fokus – från fårens klipplats till sortering och lagring av ullen.

Fårklippningen är ett viktigt moment och avgörande för en bra ullkvalitet. Det finns flera aspekter som du som fårägare eller ullproducent bör tänka på vid klippningstillfället. Det är viktigt att du planerar och förbereder ullskörden på bästa sätt för att få ut bästa kvaliteten på ullen, men också att fårklipparen får de bästa förutsättningarna för ett smidigt, bra och effektivt jobb.

Ullkvaliteten skiljer sig åt beroende på var på fåret ullen är klippt. Ullen bör därför sorters efter klippning och sedan lagras. Ull är en färskvara men kan lagras under rätt förutsättningar. Under kvällen berättar fårklippare från Uhlås Fårservice och Fia Söderberg från Sjökärrets Ekogård vad du bör tänka på inför ullskörden.

  • Vad är en bra klipplats?
  • Vad ska du tänka på innan fårklipparen kommer för att ullen ska få de bästa förutsättningarna?
  • Hur sorterar du ullen efter klippningen?
  • Hur lagrar du ullen efter klippningen?

Fika serveras under kvällen.

Målgrupp: För dig som fårägare, blivande fårägare eller arbetar med ull och vill veta mer om ullskörden.

VAR: Ärentuna Bygdegård, Ärentuna 24 Storvreta.

KOSTNAD: Ingen kostnad.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 18 feb 2020

Anmäl dig

EU-loggan, jordbruksfonden

Kontakt