17 okt 2019 klocka 09.00 - 16.15

Regional tankesmedja för friluftsliv

Stövlar i naturen

Välkommen på tankesmedja för friluftsliv på Gimo Herrgård den 17 oktober. Årets regionala konferens för friluftsliv har temat Hitta Naturen - hur gör vi vägen ut mindre komplicerad? 

Tankesmedjan vänder sig till dig i Uppsala län som arbetar på kommun eller myndighet, till dig som äger och förvaltar områden viktiga för friluftsliv och till dig som är aktiv i föreningar, organisationer och företag som arbetar i eller med natur- och kulturlandskapet och som vill bidra till att förverkliga friluftsmålen.

Program

7.45 Frivilligt för "early birds":

Morgonpromenad med kaffe.

Östhammars kommun tar oss med på en kort promenad till Gimobadet där även Upplandsleden passerar. Kommunen berättar om hur de på platsen jobbar tillsammans med ideella krafter för ökad tillgänglighet med mera.

9:00 Inledning

 • Länsstyrelsens avdelningschef Kristina Jansson och Östhammars kommunalråd Margareta Widén-Berggren hälsar dig hjärtligt välkommen till dagens konferens och till Östhammars kommun.
 • Vilka friluftsvanor har svenskarna och upplänningarna? Nya spännande resultat från stor undersökning. Martina Dernroth, Länsstyrelsen.
 • Vårt fantastiska län! Följ med på en inspirerande resa bland länets rikedom av underbara naturmiljöer, Maria Forslund, Länsstyrelsen.
 • Hur hittar vi ut? Digitala möjligheter att hitta ut till länets natur, Emelie Runfeldt, Upplandsstiftelsen.

10:20 Fika

10:50 Mil av samverkan – Stefan Edelsvärd, Östhammars kommun

St Olav Waterway är världens första pilgrimsled på vatten. Leden är totalt 120 mil och går hela vägen mellan finska Åbo och Trondheim i Norge. Den nya sträckningen mellan Grisslehamn och Älvkarleby kallas Vikingaleden och invigdes i juni 2019. Stefan Edelsvärd berättar om vägen från de första diskussionerna till färdigställande och invigning.

11:10 Att planera för friluftsliv – Kirsi Aronsson och Marika Sjödin, Finspångs kommun

Finspångs kommun jobbar aktivt för friluftsliv och folkhälsa. De har bland annat varit pilotkommun för Naturvårdsverkets nya metodik för kartläggning av friluftsområden och framtagande av friluftsplan. De berättar om varför de valde att satsa på detta och vad det bidragit till.

11.50 Lunch

13:00 Goda exempel från aktiviteter och aktörer i länet.

 
 • Naturskyddsföreningen – Ewa Sundin, Naturskyddsföreningen i Älvkarleby.
 • Hittaut Uppsala – David Lingfors, OK Linné.
 • Aktivt uteliv – Erik Falk, naturturistföretagare.
 • Fritidsbanken - Björn Hultén, Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Uppland.

14:00 Hur skapar vi engagemang och aktivitet?

Panelsamtal med talare från dagen. Samtalsledare: Landshövding Göran Enander.

14:40 Fika.

15:10 Parallella seminarier och workshops

Vid okej väder är vi utomhus.

 • Att planera för friluftsliv. Kommunala friluftsplaner och kartläggning av friluftsområden, varför ska man satsa på det och hur gör man? Djupdykning utifrån förmiddagens presentation samt frågestund. (Finspångs kommun, Länsstyrelsen)
 • Karttjänster i planeringen. Vad finns att tillgå och vad behövs? I vilken form? (Länsstyrelsen)
 • Företags- och arrangörsguide till reservaten. Planer finns att, i likhet med bland annat Länsstyrelsen i Örebro, ta fram en regional vägledning för företagare och andra arrangörer för att underlätta att hitta passande områden för olika sorters aktiviteter i reservaten. Diskussionspass kring behov, utformning och innehåll. (Länsstyrelsen)
 • Från idé till verklighet. Gruppdiskussioner om hur man steg för steg genomför sin idé med utgångspunkt från bland annat arbetet med Vikingaleden och andra leder (Upplandsstiftelsen, Östhammars kommun)
 • Uppleva platsen med alla sinnen. Hur kan man tänka nytt kring informationen för att som besökare få ett mervärde och ökad förståelse av platsen? Hur mycket information och i vilken form? (Upplandsstiftelsen)
 • Hitta ut med Hittaut. Om man vill arrangera Hittaut hos sig - hur gör man då? Diskussion och erfarenhetsutbyte. (OK Linné, Länsstyrelsen)
 • Fiske för alla. Hur ökar vi allmänhetens tillgång på stadsnära fiskevatten och hur underlättar vi för fiskeovana att ta steget? (Länsstyrelsen)
 • Underlätta i naturen för friluftsovana. Diskussion och erfarenhetsutbyte. (Upplandsstiftelsen)
 • Förenkla för aktiv fritid med Fritidsbanken. Vad ska man tänka på om man vill starta en? Hur kan man utveckla friluftsdelen? Erfarenhetsutbyte och praktiska tips. (Fritidsbanken)

16:00 Återsamling och avslutning.

16.15 SLUT. Buss hem 16.35 mot Uppsala och 16.40 mot Tierp/Älvkarleby.

Gimo Herrgård

Bild: Gimo Herrgård

Hitta till Gimo Herrgård

Från Uppsala: Ta UL buss 811 från Uppsala Busstation och stig av vid hållplatsen Bruksgatan i Gimo. Följ Bruksgatan i den riktning bussen kom ifrån 500 meter så är du framme. 

Från Älvkarleby/Tierp (start Gävle):
Ta Upptåget mot Uppsala. Gå av i Örbyhus och ta buss 817 till Gimo och stig av vid hållplatsen Bruksgatan i Gimo. Följ Bruksgatan i den riktning bussen kom ifrån 500 meter så är du framme.

Hitta via Google mapslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan

Sista anmälningsdag: 1 oktober. Anmälan görs via anmälningsformuläret nedan. Det finns totalt 100 platser. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person.

Fotografering

Under dagen sker fotografering, och om du inte vill vara med på bild, kontakta någon av personerna nedan.

Anmäl dig

VAR: Gimo Herrgård, Gimo.

KOSTNAD: 400 kr (reducerat pris 50% för ideella föreningar). Faktureras i efterhand.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 01 okt 2019

Kontakt