09 okt 2019 klocka 09.00 - 16.00

Studieresa för fårägare i Uppsala län

Jämtlandsfår. Foto: Fia Söderberg

Jämtlandsfår. Foto: Fia Söderberg

Under dagen besöker vi Sjökärrets ekogård i Almunge och Åddebo Ull i Hållnäs som ligger öster samt norr om Uppsala i Uppsala län.

Vi träffas i Uppsala klockan 9 (återkommer med plats) och åker i en gemensam buss till Sjökärrets Ekogårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är ett småskaligt certifierat ekologiskt lantbruk. Där berättar Fia Söderberg om gården och fåren med drygt 40 tackor med Gotlandsfår och Jämtlandsfår. Jämtlandsfåren är en ny ras (2010), ett allroundfår med inkorsad Merino som har en mycket finfibrig och mjuk ull. Fia har tidigare varit genbank för Roslagsfår, men bytt ras då de vill satsa mer på skinn, ull och kött. Fia kommer också att berätta om Ullpodden och Ullförmedlingen som hon driver. På gården finns även några rödkullor, en ardenner, en nordsvensk brukshäst, några gotlandshönor och en gårdsbutik med produkter från fåren.

Vi planerar att äta lunch på Forsmarks Wärdshus. Man kan också välja att ta med egen matsäck.

Därefter åker vi till Åddebo Ull karderilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Hållnäs, som startade 1990 med två anställda och är ett växande företag. Familjen Skytt köper in ull av fårägare med renrasiga djur. De berättar om ull och visar sitt företag med kardverk för bearbetning till kardflor till försäljning. De har även en butik där man kan handla.

Vi planerar att vara åter i Uppsala cirka klockan 16.

Medverkande från Länsstyrelsen: Åsa Pettersson, kursansvarig

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Om studieresor för fårägare

Studieresan ingår i ett samarbetsprojekt som handlar om fårskötsel och lammproduktion mellan länen i Mälar-Hjälmarregionen.

Studieresor går även i följande län:

  • Stockholm 20 september: Besök i mindre (skärgårdslantbruk) och i en större besättning (med eget slakteri) som båda utnyttjar naturbetesmarker
  • Södermanland den 3 oktober: Besök en större besättning med 900 tackor samt en gård med nya och gamla byggnader för får och en gårdsbutik.
  • Västmanland okt/nov: Besök på gård med gårdsbutik och försäljning av avelsdjur där vi bland annat pratar om elitlamm. Besök på slakteri samt på Viltskadecenter där vi pratar om rovdjur och stängsel.
  • Örebro okt/nov: Tre besök där vi bland annat tittar på byggnader, olika inriktningar av lammproduktion och vidareförädling av ull och skinn.

Se respektive länsstyrelses webbplats och kalender för mer information.

Anmälan höst upp på sidan.

VAR: Samling i Uppsala (plats meddelas senare). Sjökärrets Ekogård i Almunge och Åddebo Ull i Hållnäs.

KOSTNAD: 500 kronor exkl. moms. Faktureras i efterhand.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 30 sep 2019

Kontakt