01 jun 2018 klocka 13.00 - 16.00

Ekologisk äppelodling: fältvandring på Bergs Äppelgård

Välkommen på en fältvandring med maskinvisning och metodvisning på schemat! Vi fokuserar särskilt på ogräsbekämpning i ekologisk äppelodling. Besöket görs på Bergs Äppelgård, Hallstahammar.

Bergs Äppelgård är Sveriges första ekologiska fruktodling som anlades av Göran och Berit Erlandsson i början av 90-talet. Odlingen på tio hektar är delvis en försöksodling och innehåller en mängd sorter, från bland annat Baltikum såväl som svenska sorter. Skötseln av äppelgården har inte motsvarat behoven på flera år och ogrästrycket är högt.


Köpings Musteri AB som drivs av familjen Ryberg-Ericsson tog över Bergs Äppelgård hösten 2016 och har som mål att renovera och förnya den gamla odlingen. För att möta kravet på mekanisk ogräsbekämpning i ekologisk fruktodling och samtidigt minska bränsleförbrukningen ska både en hetvattenspruta och en fräs provas under fältvandringen.

Medverkande:

  • Heatweeds återförsäljare Svanå Maskiner demonstrerar hetvattensprutan och andra smidiga redskap att använda i fruktodling.
  • Hallant visar maskiner och olika koncept för mekanisk ogräsbekämpning i fruktodling från italienska Orizzonti.
  • Kirsten Jensen, rådgivare inom bär och frukt vid Länsstyrelsen i Västra Götaland medverkar med kunskap och rådgivning.

VAR: Bergs Äppelgård, Hallstahammar.

KOSTNAD: Gratis

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 25 maj 2018

Kontakt