Jubileumsbesök i Uppsala 2023

Kungen  och drottningen åkte genom Uppsala med häst och vagn. Foto: Clément Morin

Foto: Clément Morin

Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023. Den 27 april kom kungaparet till Uppsala och alla länsbor bjöds att delta i firandet!

Landshövdingen var värd för besöket som bland annat bestod av ett publikt firande på S:t Eriks torg, kortege med häst och vagn genom delar av staden samt plantering av träd i Slottsbacken.

Bilder från kungaparets besök i Uppsala på kungahusets webbplats Länk till annan webbplats.

Bilder från besöket

Bildspel. Klicka på pilen till höger för att få fram nästa bild, eller knappen till vänster för att åtegå till föregående bild.

Bild 1: Kungaparet anländer med tåg och tas emot av representanter från länsstyrelsen, Uppsala kommun och Region Uppsala, Landshövding Stefan Attefall med fru landshövding Cecilia Hjort Attefall, regionfullmäktiges ordförande Erik Weiman (M), Uppsala kommunfullmäktiges ordförande Klas-Herman Lundgren (S) och landshövdingens sekreterare Pernilla Erikshaag.

Bild 2: Kungen gladdes åt att vara tillbaka i Uppsala där han varit många gånger och där han studerade på 1970-talet. Det är i år 50 år sedan Carl XVI Gustav tillträdde som kung och 500 år sedan Sverige enades som land då Gustav Vasa blev regent. I bakgrunden syns Uppsala musikklasser som var en del av den fina underhållningen.

Bild 3: Stefan Attefall underströk Uppsalas fördelar med den dynamiska blandningen av akademi, näringsliv och kultur.

Program

10.00 Kungen och Drottningen anländer till Uppsala centralstation (spår 8a).

10.15 Kungaparet besöker Upplandsmuseet. Visning av utställningen Kungligt besök – Uppland & Kungen. Museet är endast öppet för kungaparet med sällskap.

Från kl. 12.00 är Upplandsmuseet öppet för allmänheten. och museibesökarna bjuds in till en omfattande programdag med tårta, föredrag, slöjd, folkmusik och den nya utställningen.

10.45 Jubileumsprogrammet tjuvstartar på S:t Eriks torg.

11.00 Kungaparet promenerar från Upplandsmuseet till S:t Eriks torg.

Jubileumsprogram på S:t Eriks torg: Musik och sång av bland andra Hemvärnets musikkår och Uppsala musikklasser. Tal av Kungen, landshövding Stefan Attefall och kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling. Ingrid Stenlund, scenpoet och vinnare av UIppsala Poetry slam 2022 framträder.

12.00 Kungaparets hästkortege avgår från S:t Eriks torg.

12.15 Lunch på Uppsala slott för inbjudna gäster. Vid lunchens serveras Upplands landskapsmeny.

14.25 Kungen planterar ett träd i Slottsbacken till minne av jubileumsbesöket. En minnesplakett presenteras. Allmänna sången framträder vid Gunillaklockan.

I samband med trädplanteringen bjuder Lindvalls kaffe på kaffe utanför Carolina Rediviva. Det är samma kaffesort som Kungaparet serverades vid sitt bröllop 1976. Kaffet kommer också att serveras vid dagens lunch på slottet.

15.00 Överflygning med Jas 39 Gripen från Flygvapnet.

15.10 Kungaparet lämnar Uppsala.

Kortegeväg

Kortegen med hästar och vagn från Hovstallet startade vid S:t Eriks torg och gick längs Sysslomansgatan, Skolgatan, Kyrkogårdsgatan, Övre Slottsgatan och Drottning Kristinas väg upp till Uppsala slott.

Karta som visar hästkortegens väg från St Eriks torg till Uppsala slott.
Jubileumsårets logotyp

Om jubileumsåret

2023 är ett jubileumsår för Sverige. H.M. Konungen Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen och dessutom är det 500 år sedan som Gustaf Vasa valdes till Sveriges konung. Med anledning av jubileumsåret besöker Kungen och Drottningen samtliga 21 län i Sverige.

Mer information om om H.M. Konungens länsresor under 2023:

Jubileumsåret 2023 Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss