Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Troligt vargangrepp på får i Tärnsjö

Varg

17 får har dött eller avlivats på en gård utanför Tärnsjö i Siggeforareviret. Efter en besiktning av länsstyrelsen den 19 augusti, konstaterades det att fåren fått vargtypiska skador.

Länsstyrelsen har tagit DNA-prov på fåren och inväntar nu resultat för att få bekräftat att det är varg som orsakat skadorna, vilken individ det i så fall rör sig om, och huruvida vargen tillhör Siggeforareviret eller är en vandringsvarg.

Utifrån fårens skador är bedömningen att det med största sannolikhet är varg.

Länsstyrelsen har skickat ut en rovdjursalert i området och kommer att fortsätta jobba med akutåtgärder för den djurägare som blivit drabbad.

Uppdatering 25/8- 2021:

DNA-proven som togs kunde visa att angreppet utförts av varg, men hade för få fungerande markörer för att kunna avgöra vilken/vilka individer som genomfört angreppet.

Länsstyrelsens journummer

Länsstyrelsen har jour för att kunna besiktiga misstänka rovdjursangrepp och nås dygnet runt på telefonnummer 010-2233224

Anmäl dig till tjänsten Rovdjursalert

Du som tamdjursägare kan få sms med information om angrepp orsakade av stora rovdjur genom att anmäla dig till tjänsten Rovdjusralert. Skicka ett mejl med kontaktuppgifter och SE-nummer till rovdjur.uppsala@lansstyrelsen.se eller anmäl dig i formuläret på sidan Viltskador. På sidan finns även annan information om stora rovdjur.

Kontakt