Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Två får dödade av varg nära Östfora

Varg i skogsparti

Två får har konstaterats dödade av varg i närheten av Östfora norr om Järlåsa i Uppsala kommun. DNA-prov har tagits för att se om det går att se vilken varg som dödat fåren.

Sent i söndags eftermiddag den 20 september anmälde en djurägare att denne hade hittat två döda baggar utanför hagen i närheten av Östfora i Uppsala kommun. Länsstyrelsen har varit på plats och besiktigat två döda baggar. Bedömningen är att de dödats av varg.

DNA-prov från betten på de döda baggarna har tagits för att se om det går att konstatera vilken varg som dödat dem. En grupp av kvarvarande får har stallats in under natten och en annan grupp flyttades närmare bostadshuset där lapptyg sattes upp som akutåtgärd.

Länsstyrelsen skickade ut ett rovdjursalert efter midnatt, natten till måndag.

Risken för nya angrepp i närområdet är förhöjd den närmaste tiden. Vi vill uppmana dig som är fårägare till ökad tillsyn, se över stängslet och om möjligt att ta in dina djur nattetid.

Misstänker du ett rovdjursangrepp på dina djur ring 010-22 33 224, telefonnumret är öppet dygnet runt. Det är viktigt att så snabbt som möjligt efter ett angrepp kunna besikta skadan, både för att öka möjligheten att kunna avgöra vad djuret dött av, men också för att förhindra att nya eller fler skador uppstår.

Den 1 oktober börjar den årliga inventeringen av varg, som kan komma att utvisa om det skett någon föryngring i reviret eller inte. I vintras konstaterades två vargar i reviret, en tik från Gårdsjöreviret och en hane från Tiveden.

Du kan anmäla observationer av rovdjur på skandobs.se eller i Skandobsappen.

Information om besiktning av skador Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om förebyggande åtgärder för att undvika rovdjursangrepp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt


Besiktningsman Sebastian Olofsson
Telefonnummer 076-103 27 40

Kontakt