Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lodjursangrepp på får

Lodjur

Länsstyrelsen besiktigade under lördagen den 18 april ett får som dött utanför Järlåsa i Uppsala kommun. Bedömningen är att fåret dödats av lodjur.

Efter att det döda fåret påträffats skickade länsstyrelsen ut en rovdjursalert till anmälda tamdjursägare i området för att informera om angreppet, då risken för nya angrepp i när området är förhöjd de kommande veckorna, särskilt nattetid.

— En av de bästa förebyggande åtgärderna mot rovdjursangrepp är att ta in tamdjuren på nätterna. De tamdjursägare i närområdet som har möjlighet får också gärna ha lite extra koll på sina djur den närmaste tiden, säger Lars Plahn, vilthandläggare på länsstyrelsen.

— För att kunna bedöma vad som dödat tamdjur tittar vi på bitmönster och andra saker som kan ge svar på om något av de stora rovdjuren är orsaken. Vi brukar kunna konstatera några enstaka lodjursangrepp årligen runt om i länet.

Länsstyrelsen har jour för att kunna besiktiga misstänka rovdjursangrepp och nås på telefonnummer 010-2233224.

För att som tamdjursägare anmäla sig till tjänsten för rovdjursalert, skicka ett mejl med kontaktuppgifter och SE-nummer till rovdjur.uppsala@lansstyrelsen.se

På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om lodjur Länk till annan webbplats..

Kontakt