Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Utbrott av blåtunga i Europa och Danmark
Det pågår ett utbrott av blåtunga av varianten BTV-3 i Nederländerna, Belgien, England, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Danmark och Norge.
I och med att blåtunga har spridit sig till våra närmaste grannländer finns det hög risk att sjukdomen sprider sig även till Sverige. Sjukdomen drabbar idisslare och sprids via svidknott.
Symtom
- Hos får: feber, sår på nos och slemhinnor och klövrand, svullnad på huvudet och hälta. Klövkapselavlossning kan förekomma.
- Hos nötkreatur: feber, nedsatt mjölkproduktion, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand och hälta.
Kontakta veterinär
Kontakta veterinär omgående om du misstänker symtom som kan vara blåtunga eller annan allvarlig djursjukdom.
Mer information om blåtunga
Virussjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Även vilda klövbärande djur kan drabbas. Smittan sprids via svidknott, och inte i direkt kontakt mellan djur. Risken att Sverige får sjukdomen är överhängande.
Sjukdomen är med i Epizootilagen och klassas som klass c-sjukdom, vilket innebär är det är frivilligt för Sverige och även andra EU-länder att bekämpa sjukdomen, men det kommer att finnas förflyttningsrestriktioner. Det kommer att finnas vaccin tillgängligt för djurägare att vaccinera sina djur vid utbrott. Eventuell djurvaccination är frivillig och kommer inte att bekostas av staten.
Läs mer om blåtunga på Jordbruksverkets webbplats. Där finns mer information om vad du kan göra som djurägare. Webbplatsen uppdateras kontinuerligt med bland annat frågor och svar.
Blåtunga, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Mer information finns även på Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) webbplats.