Boende i naturreservat

Länsstyrelsen hyr ut boenden i naturreservatet Florarna. Där finns en lägergård och ett litet torp som allmänheten kan hyra. Att övernatta gör det möjligt att njuta en längre tid i naturreservaten. Läs mer om hur du bokar under respektive avsnitt.


Observera!

Med anledning av smittspridningsläget av coronaviruset i länet har Länsstyrelsen beslutat att införa restriktioner för vistelse i våra uthyrningslokaler.

Därför gäller tills vidare att endast 50 personer får lov att vistas i lokalerna. Detta omfattar såväl det hyrande sällskapet som eventuella besökare.

Vi vill även informera om att de vanliga avbokningsreglerna inte längre gäller. Kontakta någon av personerna längst ned på sidan om du måste avboka.

Vi uppmanar dig att följa de allmänna rekommendationerna och hålla avstånd till andra sällskap även i våra öppna stugor. Om du tänkt sova eller fika i en öppen stuga kan det vara bra att ha en reservplan om det redan är folk i stugan.

Gården Risön i Florarnas naturreservat

Risön kan hyras som lägergård mellan den 1 maj och den 31 oktober. Gården har plats för upp till 30 övernattande fördelat på tre olika stugor/sovsalar. Det finns även ett öppet sovloft utan sängar på övervåningen i huvudbyggnaden med plats för fler övernattande.

Mer information om Florarnas naturreservat

Mer om lägergården Risön

Risön är en gård som ligger i Florarnas naturreservat. Från 1600-talet och framåt bedrevs det under århundraden lantbruk, skogsbruk och djurhållning här. Idag ägs gården av staten och förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län.                         

Risön kan hyras som lägergård mellan 1 maj och 31 oktober. Gården har plats för upp till 30 övernattande fördelat på tre olika stugor/sovsalar. Det finns även ett öppet sovloft på övervåningen i huvudbyggnaden med plats för fler övernattande. På loftet finns 15 enkla madrasser och täcken. Det finns kök för självhushåll med utrustning för upp till cirka 35 personer, varmt och kallt vatten. Fyra duschar och tre toaletter finns i separat byggnad. En toalett är anpassad för rörelsehindrade. Tyvärr kommer man inte in genom huvuddörren med rullstol utan hjälp på grund av hög tröskel.  

Folder med mer information och bilder om Risön och torpet Västergärde Pdf, 5.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Risöns huspärm i digitalt format Pdf, 5.8 MB.

Kostnad att hyra

  • Kostnad för föreningar och skolor: 900 kronor per natt, inklusive moms.
  • Kostnad för privatpersoner: 1800 kronor per natt inklusive moms. 

Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden har 3 större rum (ca 20 kvm vardera), ett kök (ca 20 kvm) och en långsmal hall (ca 15 kvm). I hallen finns krokar att hänga kläder på samt en fast telefon, om något skulle hända. I rummen finns bord och stolar för totalt ca 30 personer. På övervåningen finns ett öppet loft över hela byggnaden (ca 50 kvm) som kan användas som sovsal eller samlingssal. På loftet finns madrasser och täcken för ca 20-30 personer. Observera att max 15 personer får sova på loftet pga säkerhetsskäl. Värme finns i hela huvudbyggnaden. Toalett och dusch finns i separat byggnad.

Obs! I kakelugnen råder tyvärr eldförbud.

Köket

Köket är utrustat med en normalstor elspis med fyra plattor och ugn, micro och två halvstora kylskåp och två halvstora frysar. Det finns bestick, tallrikar, dricksglasglas och kaffekoppar för ca 35 personer. Det finns också 2 stekpannor, 2 kastruller à 10 liter, 4 kastruller à 5 liter, 5 större termosar (inte av det nyare slaget dock), 2 sockerkaksformar, durkslag och 3 normalstora gratängformar. Det finns också en kaffebryggare för 10 koppar samt en kaffekanna. Det finns ingen diskmaskin, utan man får handdiska sin disk. Diskmedel, och disktrasor finns under diskbänken. Städutrustning för huvudbyggnaden finns i ett av skåpen i köket.  

Ladan

Ladan har belysning men ingen värme. Den består av 3 öppna ytor invändigt (ca 20 kvm vardera). Det finns 6 st monterbara bänkar (brädor med bockar under), 6 personer ryms på varje bänk. Öppningen till ladan är ca 2,5 m bred.

Grillplats

Ute finns grillplats med ved. Vid bänkarna runt elden ryms ca 12 personer, men det finns två bänk-bord på gräsmattan bredvid för ytterligare 12 personer. Det finns möjligheter för att tälta.

Så bokar du lägergården Risön

Lägergården kan hyras för enstaka dager eller för högst en vecka i taget. Önskas längre vistelser sker detta efter överenskommelse.

Innan bokningen genomförs bör du först kontrollera att det är ledigt den eller de dagar du vill hyra. Om det är ledigt bokar de lägergården åt dig. Därefer gör en förfrågan, "Här lämnar du in en bokningsförfrågan"

Observera! På grund av smittspridningsläget av coronaviruset gäller tills vidare restriktionen att maximalt 50 personer får vistas i lokalerna. Länsstyrelsen följer utvecklingen och förbehåller sig rätten att förändra villkoren för vistelse med kort varsel.

När du har bokat får du en bokningsbekräftelse via e-post inom 1-3 dagar.

Nycklar hämtas på:

  • Shell i Österbybruk.
  • Preem i Skärplinge.
  • Länsstyrelsen i Uppsala.

Under sommaren kan det ta lite längre tid p.g.a. semestrar.

Avbokning som sker senare än 30 dagar i förväg, beläggs med avbokningsavgift på 25% av hyreskostnaden, dock lägst 250 kronor.

2021, månad, datum

Här kan du se om Risön är bokat den eller de dagar du avser att boka. Om datumet inte finns i tabellen nedan, så är det med sannolikhet ledigt. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra bokade datum.

Januari:

Februari:

Mars:

April: 26 STÄD, 30

Maj: 1-2, 8-9,

Juni: 4-6, 12-13, 17-18, 25-26, 26-27

Juli: 10-11, 19-20

Augusti: 7-8, 12-13,19-20, 21-22, 27-29

September: 3-5, 11-12,

Oktober: 8-11, 23-24,

November: Stängt för säsongen

December: Stängt

2022, månad, datum

Här kan du se om Risön är bokat den eller de dagar du avser att boka. Om datumet inte finns i tabellen nedan, så är det med sannolikhet ledigt. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra bokade datum.


April: Enligt överenskommelse 28-30

Maj: 1

Juni:

Juli:

Augusti:

September:

Oktober:

November: Stängt för säsongen

December: Stängt för säsongen

Torpet Västergärde i Florarnas naturreservat

Västergärde är ett torp som tidigare tillhörde gården Risön. I Västergärde finns kök för självhushåll. Totalt finns tio sängplatser fördelat på två hus - huvudbyggnaden är på 50 kvadratmeter stort och huset över jordkällaren cirka 20 kvadratmeter. Torpet hyrs ut året runt.

Mer om torpet Västergärde och hyreskostnad

Västergärde är ett torp som tidigare tillhörde gården Risön. Det ligger för sig själv 500 meter väster om Risen. I anslutning till torpet finns två små uthus och en källarbod. Torpet ägs av staten och förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län.                        

En skogsväg går från parkeringen vid Risön till Västergärde. Vägen har en vägbom och den plogas inte vintertid. Bilar parkeras vid Risön.

Torpet är öppet för uthyrning året om. Pris per dygn (föreningar och skolor) 300 kronor inklusive moms. Pris per dygn (privatpersoner) 600 kronor inklusive moms. I Västergärde finns totalt 10 sängplatser.

Folder med mer information och bilder om Risön och torpet Västergärde Pdf, 5.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Västergärdets huspärm i digitalt format Pdf, 11.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Kostnad att hyra

  • Kostnad för föreningar och skolor: 300 kronor per natt, inklusive moms.
  • Kostnad för privatpersoner: 600 kronor per natt inklusive moms.

Sängplatser

I boningshuset finns 6 sängplatser, två våningssängar mitt emot varandra i sovrummet och en bäddsoffa (dubbelsäng) i köksdelen. Bäddsoffans kuddar och täcken finns i ryggstödet på soffan. I övrigt finns kuddar och täcken på varje säng. I källarboden finns fyra sängplatser, en våningssäng och två enkelsängar. Använd egna lakan eller sovsäck.

Kök

I köket finns en normalstor elspis med fyra plattor, en halv kyl, tallrikar, glas och koppar för drygt 10 personer, tre 5-liters kastruller, en stekpanna, en kaffebryggare, en kaffekanna, en pump-termos, två kannor och några skålar. Ingen micro finns för tillfället och ingen diskmaskin.

Värme

I sovrummet i torpet finns en fungerande kakelugn och i köket finns en gammal järnspis som det går att elda i för att få upp värmen i torpet. I övrigt finns element i varje rum. Det finns en varmvattenberedare i toalett- och duschrummet.

Så bokar du torpet Västergärde

Torpet kan hyras för enstaka dager eller för högst en vecka i taget. Önskas längre vistelser sker detta efter överenskommelse.

Innan bokningen genomförs bör du först kontrollera att det är ledigt den eller de dagar du vill hyra. Om det är ledigt bokar de lägergården åt dig. Därefer gör en förfrågan, "Här lämnar du in en bokningsförfrågan"

Observera! På grund av smittspridningsläget av Coronaviruset gäller tills vidare restriktionen att maximalt 8 personer får vistas i lokalerna. Länsstyrelsen följer utvecklingen och förbehåller sig rätten att förändra villkoren för vistelse med kort varsel.

När du har bokat får du en bokningsbekräftelse via e-post inom 1-3 dagar.

Nycklar hämtas på:

  • Shell i Österbybruk.
  • Preem i Skärplinge.
  • Länsstyrelsen i Uppsala.

Under sommaren kan det ta lite längre tid pga semestrar.

Avbokning som sker senare än 30 dagar i förväg, beläggs med avbokningsavgift på 25% av hyreskostnaden, dock lägst 250 kronor.

2021, månad, datum

Här kan du se om Västergärde är bokat den eller de dagar du avser att boka. Om datumet inte finns i tabellen nedan, så är det med sannolikhet ledigt. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra bokade datum.

Januari: 1, 1-4, 16-17, 22-24

Februari: 4-7,19-20, 25-28

Mars: 3-5, 6-10, 12-14, 19-21, 26-28, 31

April: 1-2, 3-5, 6-8, 16-18, 20-21, 24-25, 25, 26 STÄD, 30

Maj: 1-2, 8-9, 11-12, 12-14, 14-16, 17-18, 22-23, 25-26, 28-30,

Juni: 5-6, 7-9, 10-11, 11-12, 18-20, 25-27,

Juli: 3-4, 9-11, 16-18,19-21, 24-25, 26-28, 29-30

Augusti: 5-6, 13-15, 21-22, 27-29

September: 3-5, 11-12, 17-19, 25-26, 29-30,

Oktober: 1-4, 8-10, 15-17, 23-24

November: 13-14,

December: 3-5, 31

2022, månad, datum

Här kan du se om Västergärde är bokat den eller de dagar du avser att boka. Om datumet inte finns i tabellen nedan, så är det med sannolikhet ledigt. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra bokade datum.

Januari: 1, 14-16,

Februari:

Mars:

April:

Maj:

Juni:

Juli:

Augusti:

September:

Oktober:

November:

December:

Här lämnar du in en bokningsförfrågan

Se och göra i Florarna

Gården Risön omges av gamla hag- och ängsmarker där djur går och betar. Upplandsleden passerar gården. Till naturreservatet Florarna kan du komma för en vintrig skidtur eller en avkopplande vandring. Det finns gott om markerade stigar och spångade leder. Du kan också besöka en kolarkoja. Markerade stigar finns till de flesta öppna stugor och grillplatser runt om i reservatet.

Här finns en karta över stigar och friluftsanläggningar i Florarna. Pdf, 5.7 MB.

Här finns mer information om naturreservatet Florarna.

Kontakt