• Eldningsförbud i hela Uppsala län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att eldningsförbud gäller i hela Uppsala län, från torsdagen den 11 maj 2023 klockan 15.00. Förbudet gäller tillsvidare. The County Administrative Board has decided on a fire ban in Uppsala county, from 3 pm on May 11th 2023, valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Uppsala länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Njut av länets reservat, men tänk på att visa hänsyn för djur och natur!

En skylt som uppmanar till att hålla hunden kopplad

Under perioden 1 mars–20 augusti är det extra viktigt att du har koll på din hund då det är många vilda djur som får ungar.

Naturen är en tillflyktsort för många människor i den situation som råder i och med coronapandemin. Men när många vill nyttja länets naturreservat samtidigt finns det en del saker att tänka på. Bland annat att hålla hunden kopplad, ta med egen tvål och handsprit, parkera på anvisad plats och ta med sitt skräp hem.

Många passar just nu på att njuta av vårens ankomst ute i naturen. Länets många fina reservat är välbesökta.

– Vi har sett att besöksantalet har ökat i länets naturreservat under de senaste veckorna. Det är kul att fler nu upptäcker våra skyddade områden, säger Monica Eriksson, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Uppsala län.

– När du rör dig ute i naturen så tänk på att visa hänsyn! Både till naturen, vilda djur och andra besökare.

Några saker du särskilt ska tänka på är att ta med sig sitt skräp hem igen eller slänga det i en soptunna. Du ska bara parkera på anvisade platser och hålla medhavda hundar kopplade.

Under perioden 1 mars–20 augusti är det extra viktigt att du har koll på din hund. Under den här perioden ska hundar hållas kopplade. I många naturreservat är det förbjudet att ha okopplade hundar under hela året.

– Så här års är det många djur som får sina ungar och de blir väldigt stressade över lösa hundar. Många besökare tycker också att det är obehagligt att möta lösa hundar även om hundarna inte är farliga, säger Monica Eriksson.

I vissa av länets naturreservat finns toaletter. Det är mulltoaletter utan tillgång till tvål och vatten. Ta därför med eget vatten och tvål och handsprit för att tvätta händerna på din utflykt. Det är viktigt i dessa tider när vi ska minska smittspridningen av coronaviruset.

Kontakt