Varje kilowattimme (kWh) räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

 • 09 feb 2023 Klocka som ikon 13.30 - 18.00
  Grundkurs i ekologisk
  nötköttsproduktion
  Intresserad av ekologisk nötköttsproduktion? Eller vill du fräscha upp dina kunskaper?

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 24 feb 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Grundläggande kurs i ekologisk bärodling Välkommen till en tvådagarskurs med syfte att ge blivande odlare en gemensam grund för ekologisk bärodling och de kunskaper som krävs för att ”komma till skott” och starta en odling.

  Anmäl dig här – senast 16 februari

 • 28 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  WIS - webbaserat informations­system En halvdagsutbildning för aktörer i Uppsala län som vid samhällsstörning arbetar i WIS. Informationspass blandas med övningar för att ge deltagaren goda förutsättningar att lära sig systemet.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 09 22 mar 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Basutbildning om riskbruk, missbruk och beroende Två dagar som ger aktuell och grundläggande kunskap om olika former av beroendeproblematik. Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård i Uppsala...

  Anmälningsdatum är passerat

Natur och landsbygd

Ansök om jordbrukarstöd

De flesta av jordbrukarstöden söker du i Jordbruksverkets e-tjänst SAM Internet. Ansökan öppnar 9 februari 2023.

Miljö och vatten

Smart förnybart

En webbaserad kunskapsbank för smarta lokala energisystem har tagits fram i projektet Smart förnybart. I den finns exempel på hur ny teknik gör att mer el från sol och vind kan få plats i elnäten.

Om oss

Räcker elnätets kapacitet till i Uppsala län?

Samverkansgruppen #uppsalaeffekten bjuder in länets aktörer till fortsatt kunskapsutbyte om vad som händer gällande elnätet samt framtida utmaningar.

Länsstyrelsernas gemensamma logotyp på blå skum bakgrund. I stora vita bokstäver står det SKÄRPT LÄGE. 

Samhälle

Lyssna på "Skärpt läge"

Skärpt läge – det civila försvarets återkomst och din roll i Sveriges beredskap. Det är namnet på länsstyrelsernas nya podd om civilt försvar.

Grillplats i skogskant på udde

Natur och landsbygd

Bygdemedel i Uppsala län

I Uppsala län kan du få bygdemedel för verksamhet som kommer bygden tillgodo i Älvkarleby kommun eller Söderfors i Tierps kommun. Ansökan om bygdemedel är öppen mellan 1 februari och 28 februari 2023.

Om oss

Märk och registrera din katt

Från och med januari 2023 är det lag på att katter ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Jordbruksverket öppnar för registrering av katter den 2 januari 2023.

NYHETER

 • Illustration av ett hjärta som genomborras av en dolk.
  2023-01-31

  Svartsjuka är inte romantiskt

  Den 1 februari startar den återkommande kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt". Insatsen syftar till att lyfta frågan om killars våld mot tjejer, och våld i ungas partnerrelationer. Årets kampanj riktar sig till vuxna som arbetar med unga för att öka medvetenheten.
 • 2023-01-19

  Klimatklivets stöd till biogas har ökat med 80 procent

  Klimatklivet har gett mest stöd till biogasproduktion under 2022. 1,8 miljarder kronor har gått till biogas, och det är en...
 • 2023-01-16

  Stärkt arbete för renare bottnar i sjöar, vattendrag och hav

  Nu har vi goda förutsättningar för att skapa en bättre hälsa i våra sjö-, vattendrags- och havsbottnar. Ett regeringsuppdr...
 • 2023-01-13

  Aktörer bjuds in att påverka åtgärdsförslag för hållbar samhällsutveckling

  Länsstyrelsen Uppsala län har tagit fram ett förslag på åtgärdsprogram för hållbar samhällsutveckling. Programmet är en de...