Arbetar du inom kommun eller region med frågor som rör mäns våld mot kvinnor? Då kan du få kompetensstöd från Länsstyrelsen. Vi arbetar för att stärka samverkan mellan myndigheter, kommuner, landsting och regioner, civilsamhällets organisationer och andra aktörer.
Länsstyrelserna har ett särskilt ansvar för att den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor får genomslag i länen. Vår roll är att stödja och skapa förutsättningar för att varje län ska uppnå intentionerna i den nationella strategin.
Mäns våld mot kvinnor innefattar:
Inom våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel för sexuella ändamål är målet med strategin även att motverka att män, pojkar och HBTQ-personer utsätts för våld, och att kvinnor, flickor och HBTQ-personer utövar våld.
Länsstyrelsen arbetar framförallt med att stödja och stärka samordningen av insatser, stödja verksamhetsutveckling och bidra med kunskap och metoder. Vi fångar upp och skickar vidare viktiga frågor från den kommunala nivån till den nationella nivån.
Exempel på vad vi gör:
Det finns en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Den innehåller fyra vägledande målsättningar.
Vägledande målsättningar:
En nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (Regeringen)
Länsstyrelsen är regional samordnare för uppdraget att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, och genomföra den nationella strategin. Detta gör vi genom att ta fram regionala strategier och handlingsplaner i samverkan med kommuner, landsting och regioner, myndigheter och civilsamhället.
Länsstyrelsen Stockholm har tillsammans med Polisen, Kriminalvården, Stockholms läns landsting, Stockholms Stad och Storsthlm tagit fram en regional strategi för våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck. Syftet med strategin är att vara vägledande för det gemensamma arbetet i länet. Strategin pekar ut vilka prioriteringar som är viktiga för att motverka våld i nära relation. Den regionala strategin gäller åren 2016-2020.
Regional strategi för att motverka våld i nära relationer 2016-2020
Operation Kvinnofrid är en unik samverkan mellan myndigheter i Stockholms län, med det gemensamma uppdraget att verka för ett samhälle fritt från våld. Syftet är att stödja och stärka samordningen av insatser i länet.
Operation Kvinnofrids huvuduppdrag är att
Läs mer på Operation Kvinnofrids webbplats
Länsstyrelsen kan bidra med kunskap, metoder och implementeringsstöd till myndigheter, landsting, kommuner och civilsamhället. I stödet ingår bland annat att sprida kunskap inom området mäns våld mot kvinnor via webbutbildningar, webbstöd, konferenser, utbildningsdagar, kampanjer med mera.
Webbstöd för kommuner är ett metod- och kompetensstöd för dig som arbetar inom kommunen och behöver mer kunskap om området mäns våld mot kvinnor. I webbstödet finns praktiskt inriktade texter, publikationer från berörda myndigheter samt reportage i form av ”lärande exempel” från olika kommuner.
Ta del av webbstöden på Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats.
Webbstöd för vården vänder sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och tandvården, och som möter patienter som utsatts för till exempel våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning eller sexuellt våld.
Ta del av webbstöden på Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats.
Infogeneratorn är Länsstyrelsens verktyg som hjälper dig att kvalitetssäkra din kommuns, landstings eller regions information om våld och föräldraskapsstöd. Informationen kan tas fram på flera olika språk.
Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor med fokus på våld i nära relationer. Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende, och av organisationer inom civilsamhället.
På Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) webbplats kan du läsa mer om kursen.
Webbkurs om våld på NCK:s webbplats
Gå introduktionskursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Webbutbildningen om könsstympning av flickor och kvinnor ger en översiktlig bild av vad könsstympning är, hur vanligt det är och hur sjukvården kan arbeta förebyggande för att förhindra att flickor i Sverige blir utsatta. Syftet är att ge dig generell kunskap om ämnet och om hur du kan ge ett gott bemötande.
Utbildningen riktar sig i första hand till sjuksköterskor, barnmorskor och läkare, men är även lämplig för andra som möter flickor och kvinnor som har blivit eller riskerar att bli könsstympade.
Webbutbildningen hålls av Socialstyrelsen.
Webbutbildningen riktar sig till dig som arbetar med barn och unga och behöver mer kunskap om människohandel och sexuell exploatering.
Läs mer om utbildningen hos Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT).
Socialstyrelsen erbjuder två webbutbildningar om sex mot ersättning. Den ena riktar sig till personer som arbetar med vuxna, och den andra till dem som arbetar med barn och unga. Det finns även skriftligt utbildningsmaterial för de två inriktningarna, som kompletterar och fördjupar innehållet i webbutbildningarna.
Läs mer om webbutbildningarna och utbildningsmaterialet på Socialstyrelsens webbplats.
Gå webbutbildningen Sex mot ersättning – om stöd och hjälp till vuxna
Gå webbutbildningen Sex mot ersättning – om stöd och skydd till barn och unga
Vi bidrar med kunskap, metoder och implementeringsstöd till kommuner, landsting och organisationer inom det civila samhället. Detta gör vi genom seminarier, konferenser, kampanjer, utbildningar inom området mäns våld mot kvinnor.
Många av våra kompetenshöjande insatser genomförs i samarbete med Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) och Socialstyrelsen. Inom uppdraget ingår bland annat att sprida Socialstyrelsens föreskrifter, allmänna råd, vägledningar och bedömningsinstrument (FREDA).
Våldsförebyggande arbete innebär att sätta in åtgärder som syftar till att förhindra att våld uppstår eller upprepas. Länsstyrelsen arbetar med att främja utvecklingen av förebyggande insatser mot våld genom att bland annat stötta spridning av våldsförebyggande skol- och föräldrastödsprogram och behandlingsprogram som riktar sig till våldsutövare.
Utvecklingsarbetet sker i nära samverkan med regionala och lokala aktörer som kommuner, landsting och regioner, myndigheter och organisationer från civilsamhället.
Vårt uppdrag handlar om att möjliggöra för andra aktörer att arbeta med tidigt förebyggande insatser. Uppdraget är i huvudsak inriktat på att unga mellan 0–25 år ska få en trygg uppväxt och möjligheter att skapa sunda, goda och kärleksfulla relationer i sin närmiljö.
De konkreta målen i det våldsförebyggande arbetet är att
Exempel på tidigt förebyggande arbete som Länsstyrelsen utvecklar och sprider i samverkan med andra aktörer är bland annat utvärderingen av det våldspreventiva skolprogrammet TÅGET. TÅGET, som utvecklats av Botkyrka kommun utvärderades av Karolinska Institutet under två terminer 2017 och redovisades till Länsstyrelsen i Stockholms län hösten 2018. Sammanfattningen presenterar delar av den kunskapen om våld och mobbning som presenteras i utvärderingen, de huvudsakliga resultaten samt Länsstyrelsens slutsatser och fortsatta arbete utifrån resultaten.
Utvärderingen är även del av vårt arbete med Preventionspaketet
Ett annat exempel är samverkan kring Trygga, säkra evenemang. Sedan våren 2017 har Länsstyrelsen drivit och medverkat i en nationell samverkan för att göra publika evenemang trygga och säkra.
Trygga, säkra evenemang görs i nära samarbete med vårt Brottsförebyggande arbete
Vårt uppdrag innefattar att vi ska verka för en utveckling av återfallsförebyggande insatser för män som utövar våld. I detta ingår även att vidta åtgärder för att förebygga köp av sexuella tjänster.
Informationsinsatsen "Välj att sluta" är ett regionalt initiativ och syftar till att få fler personer som utövar våld mot en närstående att söka hjälp för sitt våldsamma beteende. Insatsen riktar sig därför i första hand till personer som lever i en relation där de utövar våld eller riskerar att använda våld.
Nätverken syftar till erfarenhetsutbyte, kompetens- och metodstöd, stöd till samordnarfunktionen, analys av lokala och regionala behov samt samordning av gemensamma satsningar i länet. Vi sammankallar nätverk av bland annat kommunala kvinnofridssamordnare för våld i nära relation samt hedersrelaterat våld och förtryck, behandlare för våldsutövare (Navis), samt yrkesverksamma som arbetar med prostitution och människohandel. Via nätverken får vi en inblick i kommunernas förutsättningar och vi får underlag att för identifiera behov och utvecklingsområden.
Barn är särskilt sårbara för kränkningar, trakasserier, hot om våld och våld. Sårbarheten är extra påtaglig för:
Barn som upplever våld eller själva utsätts för våld är offer för brott och kan vara i behov av stöd och skydd. Länsstyrelsen strävar efter att fler aktörer ska få en kontextuell förståelse för barn som upplever våld och på så vis bli bättre på att identifiera dem.
Barnafrid är ett nationellt kunskapscenter som samlar och sprider kunskap om våld och andra övergrepp mot barn.
Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse om har i uppdrag att utveckla och stödja metod- och kunskapsutveckling för att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer.
Origo finns till för ungdomar i Stockholms län som lever under hedersrelaterat förtryck och våld. Origo består av
Länsstyrelsen i Östergötland har ett särskilt uppdrag att ge kompetensstöd till myndigheter, landsting, regioner, kommuner och civilsamhället inom området hedersrelaterat våld och förtryck. Läs mer på webbplatsen Hedersförtryck.se
Länsstyrelsen Östergötland driver en nationell stödtelefon för rådgivning. Hit kan du ringa angående ärenden som rör barn och vuxna som är utsatta eller riskerar att utsättas för:
Ring telefonnummer 010-223 57 60.
Telefonen är bemannad helgfria vardagar, måndag till fredag, kl. 09:00-16:00.
Regionskoordinatorerna mot prostitution och människohandel stödjer Jämställdhetsmyndigheterna i dessa frågor. Du kan kontakta dem om du behöver råd och vägledning när någon befinner sig i prostitution eller är utsatt för människohandel.
Ring telefonnummer 020-390 000 eller kontakta koordinatorn i regionen. Du hittar kontaktuppgifter hos Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT).
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Nyhetsbrevet utkommer 10 gånger per år och innehåller information om vårt arbete med mäns våld mot kvinnor, jämställdhet, föräldrastöd och folkhälsa,
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.