Romsk inkludering

Länsstyrelsen i Stockholm ansvarar för att samordna och följa upp insatser inom strategin för romsk inkludering i hela landet. Vi ger även stöd till kommuner att utveckla arbetssätt för romsk inkludering.

Kunskapsstöd för inspiration och fördjupning

För att sprida kunskap och inspirera till konkreta insatser för romsk inkludering har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram ett kunskapsstöd. Stödet riktar sig i första hand till dig som arbetar inom kommunen, men också inom annan offentlig verksamhet. Även civilsamhällesorganisationer och allmänheten kan ta del av det.

Stödet består av:

  • 14 korta filmer med olika perspektiv och teman.
  • Ett bildspel som du kan använda exempelvis för att sprida kunskap och fördjupa samtalet om romsk inkludering inom den egna verksamheten. Bildspelet innehåller diskussionsfrågor kopplade till filmerna.
  • Tre poddavsnitt som ger möjlighet till fördjupning.

Filmerna är uppdelade i fyra kategorier: Om strategin och den nationella minoriteten romer; ung och rom; lärande reportage från kommuner och slutligen samtal med experter. Du kan välja att titta på en enskild film eller samlat utifrån de olika kategorierna.

Bildspel med diskussionsfrågor

Om strategin för romsk inkludering

År 2012 beslutade regeringen om en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering. Strategin är en förstärkning av minoritetspolitiken med det övergripande målet att den rom som fyller 20 år 2032, ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom. Filmen ger dig grundläggande information om vad strategin innebär.

Den nationella minoriteten romer

Den romska befolkningen är heterogen med kulturella och språkliga variationer. I Sverige finns cirka 50 000–100 000 romer. År 2000 erkändes romer som en nationell minoritet i Sverige och romani chib som ett nationellt minoritetsspråk. I filmen, som ingår i webbutbildningen Grundutbildning i minoritetslagstiftningen, får du lära känna den nationella minoriteten romer bättre.

Film: Den nationella minoriteten romer, Grundutbildning i minoritetslagstiftningen Länk till annan webbplats.

Ung och rom

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket särskilt främjas. Även barns och ungas möjligheter till inflytande och samråd i frågor som berör dem ska främjas och formerna för detta ska anpassas till deras förutsättningar. Unga är också en prioriterad målgrupp i strategin för romsk inkludering.

I tre filmer får du träffa unga romer och ta del av goda exempel på arbete som görs för att stärka gruppen.

I "Att leva som ung rom i Sverige" berättar Silvia, Claudia, Roberto och Natasha om sina liv, utmaningar, mål och framtidsdrömmar.

Abedin Denaj från Gävles romska förening berättar i filmen "Study group och romsk läsambassad" om sitt arbete med en studiegrupp för unga romer. Toni och Anabella, deltagare i gruppen, berättar om sina erfarenheter och Gävle stadsbiblioteks chef Erica Embretsen berättar om bibliotekets arbete som romsk läsambassad.

Film: Study group och romsk läsambassad Länk till annan webbplats.

I filmen "Tjejgruppen" berättar Viveca Sajin, brobyggare och initiativtagare i Helsingborgs stad, om gruppens verksamhet och om vad som krävs av en brobyggare. En av deltagarna i tjejgruppen delar med sig utifrån sitt perspektiv och Eva Svensson, lärare och pedagogisk utvecklare, berättar om stödet i läroplanen.

Film: Tjejgruppen Länk till annan webbplats.

Kompletterande läsning

Publikation: Stolt men ofta otrygg. En undersökning om unga romers upplevelser av trygghet och tillgång till sina rättigheter, minoritet.se Länk till annan webbplats.

Lärande reportage om arbetet med romsk inkludering

Kommunerna har en central roll i arbetet med den romska minoriteten, eftersom de ansvarar för många verksamheter som har en avgörande roll för romers möjligheter till inkludering i samhället. Ta del av reportage från Uppsala, Stockholm, Borås och Örebro där de medverkande berättar om hur de arbetar med romsk inkludering i sina respektive kommuner.

I reportaget "Romsk inkludering i Uppsala kommun", berättar Emilia Huczko, samhällsvägledare med romsk språk- ock kulturkompetens, om arbetet med romsk inkludering i kommunen och om samarbetet med Fredens hus.

 

Eva Balok, utbildare och brobyggare vid Socialförvaltningen i Farsta i Stockholm, berättar i reportaget "Romsk inkludering i Stockholms stad" om förvaltningens arbete. I filmen medverkar också Maria Olsson-Eklund, samordnare för nationella minoriteter på Stockholms stadsbibliotek, som berättar om arbetet med romsk läsambassad.

 

I Borås stad är det romska rådet en motor i arbetet med romsk inkludering. I rådet finns representanter från tre romska grupper. Även det enskilda stödet från brobyggare betyder mycket i arbetet för att skapa förtroende mellan romer och myndigheter. Reportaget "Romska rådet i Borås" är en del av webbutbildningen Grundutbildning i minoritetslagstiftning.

Film: Romska rådet i Borås, Grundutbildning i minoritetslagstiftning Länk till annan webbplats.

Jeanette Olsson, initiativtagare till föreningen Gipsy Queens, berättar om föreningens verksamhet i Örebro, samt om ett sago- och ett hälsoprojekt. Medverkar i reportaget "Gipsy Queens" gör även föreningens ordförande Sandra Kwiek, samt barnen Belle och Benji.

Intervjuer med fem experter om romsk inkludering

Hur långt har vi kommit med arbetet med romsk inkludering, vilka är utmaningarna på arbetsmarknaden och vad är antiziganism? Hur kan civilsamhället bidra och hur kan kommuner stödja det romska språk- och kulturarvet? I fem intervjufilmer delar experter med sig av olika perspektiv på romsk inkludering.

Fred Taikon om romerna då och nu

Fred Taikon har under hela sitt liv ihärdigt arbetat för romers rättigheter. Han berättar om hur det har varit för romer i Sverige från 1900-talet till idag och reflekterar över hur långt vi kommit i arbetet med romsk inkludering.

Domino Kai om kulturarv och språk

Domino Kai arbetar på Institutet för språk och folkminnen och på Södertörns högskola. Han berättar om det romska kulturarvet och betydelsen av språket romani chib, samt om hur kommuner kan stödja det romska kulturarvet.

Rafael Szoppe om utmaningar på arbetsmarknaden

Rafael Szoppe arbetar med romsk inkludering på arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm. Han berättar om de hinder som romer möter på arbetsmarknaden och om hur tjänstepersoner kan stötta och vägleda romer ut på arbetsmarknaden.

Nina Lundberg om antiziganism

Nina Lundberg arbetar som brobyggare i Stockholms stad. Hon berättar om vad antiziganism är, hur det kan yttra sig och om hur kommunen kan motverka diskriminering och antiziganism.

Marcela Kovacsova om civilsamhällets styrkor

Marcela Kovacsova är grundare till kvinnoorganisationen Trajosko drom. Hon berättar om vad en organisation kan bidra med och hur kommunerna kan ge minoriteter mer inflytande och delaktighet.

Kompletterande läsning

Publikation: Romsk inkludering i praktiken. Erfarenheter och exempel från kommuner som fått statsbidrag för romsk inkludering Länk till annan webbplats.

Poddavsnitt om romsk inkludering

Avsnitten är cirka 45 minuter långa och behandlar teman kopplade till romsk inkludering. Samtalsledare är Mirelle Gyllenbäck och Abedin Denaj. De har båda flera års erfarenhet av att arbeta med frågor som rör romsk inkludering, både på lokal och nationell nivå.

Poddavsnitten går även att lyssna på andra ställen där poddar finns.

Poddavsnitt 1: Rättighetsbaserat arbete inom romsk inkludering

Medverkande: Vladimir Guala, utvecklingsledare med fokus på mänskliga rättigheter på Länsstyrelsen i Stockholm och Maria Bogeblad, utvecklingsledare på Romano Center i Väst.

Poddavsnitt 2: Antiziganism – vad är det och hur påverkar det romers livsvillkor idag?

Medverkande Valeria Redjepagic, statsvetare och aktivist, Pernilla Ek, enhetschef på Länsstyrelsen i Stockholm och Jan Selling, docent i historia och lektor i romska studier samt ämnessamordnare för romska studier på Södertörns högskola.

Transkribering av avsnitt 2 Pdf, 201 kB.

Poddavsnitt 3: Strategin för romsk inkludering – vad har hänt sedan den initierades utifrån ett ungdomsperspektiv?

Medverkande: Lisa Svensson, strateg på Stadsledningskontoret i Stockholm stad, Jennie Oukbir, samordnare på Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm stad, Pirjo Linna, samordnare för nationella minoriteter i Sundsvall och Samanta Selimovic från Sundsvalls museum.

Vill du veta mer?

På minoritet.se finns metodstöd, information om de nationella minoriteterna, reportage och aktuella artiklar som rör den nationella minoritetspolitiken. På webbplatsen hittar du även "Grundutbildning i minoritetslagstiftningen" i vilken du får veta mer om vad lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innebär och hur den kan tillämpas i praktiken.

Webbplatsen minoritet.se Länk till annan webbplats.

Regeringens webbplats har information om strategin för romsk inkludering.

Romsk inkludering, regeringen Länk till annan webbplats.

Prenumerera på Länsstyrelsens och Sametingets nyhetsbrev om nationella minoriteter.

Länsstyrelsens och Sametingets nyhetsbrev Länk till annan webbplats.

Kontakt

Enheten för nationella minoriteter

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss