Publiceringsdatum: 13 november 2018

Sotansamlingar i Stockholms skärgård

Ytfilm vid Björkö, Norrtälje den 9/11. Bild tagen av Lena Svenonius.

Ansamlingar vid Björkö, Norrtälje den 9/11. Bild tagen av Lena Svenonius.

I slutet av förra veckan fick kustbevakningen in rapporter om ett befarat oljeutsläpp i Stockholms skärgård. Detta visade sig vara sotansamlingar på vattenytan och miljöräddningsoperationen avbröts. En rapport om liknande film på vattenytan har kommit in från Björkö, Norrtälje.

I fredags upptäcktes ansamlingar av okänd substans i Stockholms skärgård och det befarades vara ett nytt oljeutsläpp. Analyser visade senare att det var sotanamlingar, och miljöräddningsoperationen avbröts.

Informationscentralen fick in en rapport på en liknande film på vattenytan uppe vid Björkö, Norrtälje. Detta är längre norrut än de ansamlingar som kustbevakningen undersökt, och varken de eller Norrtälje kommun har fått in andra rapporter från området.

Tipsa kustbevakningen

Om du har rapporter på något liknande, rapportera till kustbevakningen på 0776-70 70 00 eller registrator@kustbevakningen.se.

deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information om de ansamlingar som synts i Stockholms skärgård. Hör gärna av er till den kommunen det berör också så att de kan följa upp och eventuellt besluta om t.ex. provtagning eller sanering.

Våra kontaktuppgifter är som vanligt:

Kontakt