Publiceringsdatum: 27 juli 2018

Algläget inför helgen v. 30

Bild tagen från Sentinel-3 kl. 09:51 den 26 juli.

Bild tagen från Sentinel-3 kl. 09:51 den 26 juli. Bilden är färgförstärkt.

I veckan har det varit mycket cyanobakterier runt Gotland. Det varit lugnare på algblomningsfronten i Stockholms skärgård, men nu börjar rapporterna trilla in igen.

Det har varit mycket cyanobakterier i Egentliga Östersjön i veckan. Ett sammanhängande område med risk för ytansamlingar sträckte sig under torsdagen (26/7) sig från Hanöbukten och upp till Ålands norra kust. I veckan har vi fått in flest rapporter från Gotland och längst Kalmarsund. Även några rapporter har kommit angående Stockholms skärgård mot slutet av veckan, samt ner mot Österlen. Idag (27/7) har vi fått rapporter om ökande mängd cyanobakterier i vattnet och ytansamlingar i Stockholms ytterskärgård. SMHIs driftsprognoslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
säger att ansamlingarna förväntas driva västerut, och då alltså in mot kusten.

Vi har i veckan fått flera rapporter om att människor och husdjur har insjuknat samt fått hudutslag och ögonirritation efter att ha badat i Stockholms skärgård, samt en rapport från Ystad. Vi misstänker att det varma vattnet har gynnat tillväxten av Nodularia spumigena. Även om inga ansamlingar syns så kan vattnet fortfarande innehålla algggift. Vi rekommenderar att man vidtar extra försiktighet om man ska bada i området med djur eller små barn så att de inte får i sig vatten, och skölj gärna av er efter eventuellt bad. Om ni
misstänker att ni drabbats av algförgiftning eller fått utslag efter bad ska ni vända er till Vårdguiden (1177)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för medicinska råd.

Fortsätt gärna skicka in bilder och rapporter till oss under helgen. Använd också taggarna #algblomning18 och #infobaltic på instagram. För att få se hur algläget ser ut i ditt område kan du titta på vår karta över aktuella algblomningsrapporter som finns länkad nedan.

Ha en trevlig helg!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt