Publiceringsdatum: 26 juli 2018

Cyanobakterier kvar i vattnet

Vi vill varna för att vattnet kan innehålla alggift även om det är klart. Vi fortsätter också få in rapporter om algblomning från Gotland, samt Kalmarsund.

Vi har fått information om att en hund blivit sjuk efter attha badat i klart vatten i Stockholms skärgård, och efter veterinärbesök konstaterades algförgiftning. Det har varit mycket ansamlingar av cyanobakterier i Stockholms skärgård, och det finns fortfarande mycket blomningar ute till havs samt. Vattnet innehåller också fortfarande mycket cyanobakterier. Även om det inte syns några ansamlingar vid stranden kan eventuellt alggift finnas kvar i vattnet om det funnits giftiga alger där tidigare. Det kan också finnas cyanobakterier nedblandat i vattnet som inte ser så hotfullt ut. Vi råder till att hålla ett öga på hundar som springer ner till vattnet så att de inte sväljer vatten. Skölj också gärna av dem efter bad. Fler råd vid algblomning kan ni få via länken i rutan nedan.

Idag har vi fortsatt få in rapporter om cyanobakterier runt Gotlandskusten och Gotska Sandön. Vi har även fått in ett antal rapporter från Kalmarsund och Ölandskusten idag. Kika gärna på vår karta över aktuella rapporter för att få en överblick över algläget!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt