Publiceringsdatum: 20 juli 2018

Algläget inför helgen v.29

Cyanobakterier nära Loftahammar. Bild tagen av Louise Lundberg.

Cyanobakterier nära Loftahammar. Bild tagen av Louise Lundberg.

Algblomningarna har lugnat ner sig under veckan, men det ligger fortfarande utbredda ytansamlingar i Stockholms skärgård, Kalmarsund samt vid Gotland.

Vi på Informationcentralen hade mycket att göra i måndags (16/7) då vi under helgen fått in massor av rapporter, vilket fortsatte under dagen. Under veckan har vi sett att större delen av Östkusten har drabbats av synliga ytansamlingar av cyanobakterier, och vi har fått rapporter från Ålandshav och ner till Karlskrona, samt från både Öland och Gotland.

Provtagningar från Stockholms Universitet visade på dominerande halter av cyanobakterierna Aphanizomenon sp. och Dolichospermum spp. i Stockholms skärgård, och även höga halter av Nodularia spumigena vid Trosa skärgård. Vi uppmanar därför badare i Nynäshamn-/Trosasområdet att vara extra försiktiga med vattnet. Även om det inte syns ytansamlingar finns cyanobakterierna kvar i vattnet, och vi rekommenderar att man sköljer av sig efter bad och att man har extra uppsikt över husdjur och barn.

Vi har också fått rapporter om att folk har blivit sjuka efter att ha badat i Norrtälje, specifikt vid Gillfjärden och Lundabadet.Det är inte än utrett vad detta beror på, och det senaste vattenprovet visade inte på förhöjda halter E. coli eller intestinala enterokocker. Länsstyrelsen har rekomenderat Norrtälje kommun att ta ett nytt vattenprov och testa för eventuella gifter från cyanobakterier. Om någon som badat i dessa områden och blivit sjuk får ni gärna rapportera om det till oss. För medicinska råd ska ni ringa till Vårdguiden på 1177.

Fortsätt  gärna rapportera in hur det ser ut vid era badplatser, och håll koll på kartan vi har lagt in på hemsidan där vi lägger in alla aktuella rapporter.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt