Publiceringsdatum: 16 juli 2018

Algblomningen efter helgen

Bild från Husarö av Lisa Rosén.

Bild från Husarö av Lisa Rosén.

Under helgen har algblomningen utvecklats och vi har fått in många rapporter om cyanobakterier i Stockholms skärgård, Nynäshamn och runt Öland.

Bild av Malin Hasslegren, Ljusterö.

Bild av Malin Hasslegren, Ljusterö.

Trots att det var molnigt över stora delar av Östersjön under fredag (13/7) och lördag (14/7) stannade cyanobakterieansamlingarna kvar, och i Stockholms skärgård där det varit varmt och soligt växte de till sig. Vi har fått in många rapporter fram för allt från Stockholms ytterskärgård under helgen och morgonen. Rapporter från Ålands hav, Ljusterö, Runmarö, Sandhamn, Ornö, Nåttarö och Landsort har kommit från flera olika personer. Även rapporter längre in mot fastlandet, så som Trosa skärgård, Mörtviken vid Ingarö och Björnö vid Tyresta har förekommit. Även rapporter från större delen av Kalmarsund, samt både norra och södra Öland har kommit in. Vi har inga rapporter från Gotland, östra Öland eller Sveriges södra kust.

Det har också kommit in flera rapporter om död småfisk i Stockholmsområdet. Vi tror att det handlar om småspigg som dött efter avslutad lek, och detta är ett vanligt fenomen som ofta sker den här tiden på året. Det har alltså inte med algförgiftning att göra.

Vi vill avsluta med att tacka alla som har skickat in rapporter under helgen! Vi har fått in massor av bilder och uppföljningar från badplatser över flera dagar. Det är så uppskattat från oss, och vi hoppas ni fortsätter rapportera. Kontaktuppgifterna finns i rutan nedan, och använd gärna #infobaltic och #algblomning18 på instagram också.

Bild av Pia Palomäki, Huvudskär.

Bild av Pia Palomäki, Huvudskär.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt