Publiceringsdatum: 13 juli 2018

Algläget vecka 28

Cyanobakterier vid Ornö 10/7, bild av Ingrid Nordemar.

Cyanobakterier vid Ornö 10/7, bild av Ingrid Nordemar.

Under veckan har ansamlingarna av cyanobakterier ökat i omfattning. Mest rapporter får vi angående skärgårdsområdet Stockholm till Nynäshamn.

Veckan började grått och det svar svårt att se förbi molnen på satellitkartorna. Det var spridda ansamlingar av cyanobakterier runt Gotland, och vi skymtade ansamlingar i Hanöbukten samt sydöstra Östersjön. Dessa växte till sig till onsdagen till mer sammanhängande områden med antydan till blomning och ansamlingar. Ansamlingarna ökade något i omfattning till torsdagen.

Flera rapporter på observerade algblomningar i Stockholms ytterskärgård, Nynärhamnområdet samt söderut kring St. Annas skärgård har kommit in under veckan. Idag (13/7) kom en rapport om tjocka algmassor kring Landsort, men annars är det vanligare med gryn i vattnet. I Stockholms skärgård har stråk observerats mellan Bullerö och Sandhamn, medan grynighet rapporteras från Singö, Ålandshav och norrut. Hittills verkar det vara lugnt runt Öland där vi har fått rapporter om att det är klart i vattnet på norra delen av ön. Inga rapporter har kommit in från Gotland, även om det ser ut att ligga ansamlingar nordost om ön, vilka enligt SMHI förväntas driva mot Gotlandskustenen.

Vädret i helgen ska bli varierande vid kusten, men det ska vara förhållandevis varmt. Vid stilla väder kan detta gynna tillväxten av cyanobakterier, så håll ett öga på din badplats om du vet att området är påverkat av algblomning. Vi uppskattar alla rapporter vi har fått in enormt mycket, och vi vill be er fortsätta skicka in bilder och observationer till oss! Lägg gärna upp bilder på instagram med #infobaltic och #algblomning18 och er position också.

Ha en trevlig helg!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt