Publiceringsdatum: 6 juli 2018

Algrapport vecka 27

På torsdagen (5/7) syntes ytansamlingar på flera ställen i Östersjön, bland annat från Hanöbukten ner till sydöstra Östersjön och mindre ansamlingar i Kalmar sund, runt Gotland, samt utanför Nynäshamn och Stockholm.

Veckan började lugnt med att de alger som växt till sig veckan innan rörts ner i vattenmassan, och det som syntes på SMHIs sammanställningar var antydningar till blomning utanför Ystad, samt mindre ansamlingar i Hanöbukten. Dessa växte till sig under tisdagen och onsdagen till ett sammanhängande område i södra till sydöstra Östersjön. På torsdagen syntes ytansamlingar från Hanöbukten ner till sydöstra Östersjön, medan södra Östersjön var molntäckt. Mindre ansamlingar syntes också i Kalmarsund, runt Gotland, utanför Nynäshamn samt utanför Stockholm. Det ligger också ett större område med ytansamlingar i Finska viken.

Vädret i helgen tros bli soligt och ganska varmt, vilket cyanobakterierna också gillar. Så länge det inte blåser för mycket bådar det för att blomningarna ökar i omfattning. Håll koll på SMHIs sammanställningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där det också finns en prognos för hur algblomningarna kommer röra sig.

Vi har fortfarande dålig överblick över kustnära blomning, så alla rapporter är mycket uppskattade! Ni hittar våra kontaktuppgifter i rutan nedan, tillsammans med våra råd vid algblomning. Ni får även gärna lägga ut bilder av era badplatser på Instagram och tagga med #algblomning18 och #infobaltic. Glöm inte att berätta var ni är!

Ha en trevlig helg!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt