Publiceringsdatum: 3 juli 2018

Vad är algblomningar? (+Alguppdatering)

Det syns fortfarande ytansamlingar i Hanöbukten, men generellt är det lugnare på algfronten än i slutet på förra veckan. Istället passar Infocentralen på att sprida lite grundläggande kunskap om själva algblomningarna!

Det vi idag kallar algblomning är när cyanobakterier eller växtplankton bildar synliga ansamlingar i vattnet eller på vattenytan. Dessa är egentligen pyttesmå, men när de förökar sig snabbt blir de så många att de kan klumpa ihop sig i vattnet och synas ändå. Såhär på sommaren är det mest cyanobakterier som åsyftas när man pratar om algblomning i Östersjön. Att använda ordet ”algblomning” är därför lite missvisande, då cyanobakterier inte är alger över huvud taget! De är egentligen bakterier som finns i vattnet, och har därför inte någonting att göra med vanliga alger. Men eftersom de finns i vattnet och beter sig lite som växtplankton blev de ihopklumpade med algerna och har tidigare kallats ”blågrönalger”.

Det finns många skillnader mellan växtplankton och cyanobakterier, bland annat har cyanobakterier ingen avgränsad cellkärna, kan inte styra sig i vattnet, har andra fotosyntetiserande pigment samt en helt annan typ av ämnesomsättning. Vissa av cyanobakterierna har små flytblåsor i sig som gör att de håller sig vid ytan, och detta är också en av anledningarna till att ansamlingarna kan försvinna så snabbt när det blir blåsigt. Då blandas de ner i vattnet av strömmarna, och eftersom de inte kan simma kommer de inte
upp till ytan. Nedan ser ni ett fint exempel på detta från Louise Lundberg i Dagsbo, Gunnebo. Den vänstra bilden är tagen på torsdagen (28/6) förra veckan, och den högra på fredagen (29/6).

Dagsbo, Gunnebo 28-29/6 av Louise Lundberg

Om ni vill veta mer om algblomningarna kan ni läsa vår broschyr om algblomninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, eller lite frågor och svar om algblomninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi kommer lägga upp fler liknande inlägg här på hemsidan också. Glöm inte heller bort att uppdatera oss om algläget hos er, vi uppskattar alla observationer vi kan få!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt