Publiceringsdatum: 26 juni 2018

Algsituationen efter midsommar

Under midsommarhelgen blandades mycket av cyanobakterierna ner i vattnet tack vare blåsten, men nu syns algblomningar på flera ställen igen.

Det kalla och blåsiga vädret under midsommarhelgen gjorde
att det knappt syntes någon algblomning under fredagen och lördagen (22a-23e). Blåsigt väder kan blanda ner ansamlingar i vattnet, vilket gör att de inte syns på satellitbilderna. Dock finns cyanobakterierna kvar och kan börja växa igen vid gynnsamma förhållanden. På söndagen (24e) började blomningarna tillta något, och SMHI rapporterade områden utanför Hanöbukten och Ystad med blomning i vattenmassan. Dessa områden växte till sig till måndagen, då ytansamlingar också började visa sig på vattnet.

Det ligger mycket moln över Östersjöområdet, vilket gör det svårt att se precis hur ansamlingarna sträcker sig. Dock ser de ut att ligga längre ut i vattnet, och vi har inte fått in några rapporter från kusten. SMHI tror dock att de kommer driva västerut, vilket kan göra att de samlas vid kusten.

Vi uppskattar verkligen om ni skickar bilder och uppdateringar på hur det ser ut hos er, så att vi kan få en bättre uppfattning om hur läget är vid kusten. Om du ser tecken på algblomning i din vik får du gärna rapportera till oss på Informationscentralen, du hittar kontaktuppgifterna i rutan nedan. Vi svarar även på frågor rörande algblomningen.

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Kontakt