Aktuella vädervarningar i Stockholms länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Det kan finnas en framtid för småskaligt strömmingsfiske – trots allt

Nyfångad strömming

Foto: Mostphotos

I en rapport belyser Länsstyrelsen förutsättningarna för morgondagens småskaliga strömmingsfiske. ”I framtiden behövs mer moderna fiskemetoder men också en fungerande infrastruktur som kan ta tillvara strömming fiskad på ett hållbart sätt”, säger länsfiskekonsulent Niklas Sjöberg.

Under lång tid har det varit svårt att bedriva ett kustnära, småskaligt yrkesfiske efter strömming. En växande sälstam har orsakat sargade fångster. Ständiga giftlarm har dessutom gjort människor rädda för att äta strömming. Det har i sin tur undergrävt den lokala marknaden och gjort det svårt för fiskare att ta lån och att investera i verksamheten.

Länsstyrelsen i Stockholm har under flera år arbetat med målsättningen att förbättra förutsättningarna för fisk och fiske i Stockholms län. Inom projektet Resursfisk 3.0 har alternativ till det storskaliga fisket undersökts och möjligheterna för strömming och skarpsill att ta sig tillbaka till tallriken – som basföda, delikatess och som en resurs i svensk beredskap.

Sedan projektet startade 2023 har förutsättningarna att bedriva ett småskaligt strömmingsfiske och att sälja fisken på en lokal marknad försvårats ytterligare, till följd av att strömmingen blivit märkt med rött ljus i fiskeguiden.

– Läget för att få till stånd ett bärkraftigt strömmingsfiske utmed vår kust har nog aldrig varit svårare. Trots allt finns ett svagt ljus i mörkret. Den dag strömmingsbeståndet återigen blir livskraftigt finns moderna fiskemetoder, kalkyler och tekniker som skulle kunna ge oss ett mer bärkraftigt regionalt strömmingsfiske, säger Niklas Sjöberg, länsfiskekonsulent och projektledare.

I rapporten ”Resursfisk 3.0 – strömmingen och skarpsillens återkomst på var mans tallrik” föreslår Länsstyrelsen åtgärder som skulle kunna bidra till ett mer hållbart fiske i framtiden.

Länsstyrelsen åtgärdsförslag är att:

  • öka kunskapen inom livsmedelsbranschen, så att strömmingen kan återfå en plats i butiker och på restauranger – som basföda, kulinarisk läckerhet och även som en resurs i den svenska beredskapen
  • sprida kunskap om nyttan med strömming och att halter av skadliga ämnen i strömmingen inte behöver vara ett hinder för konsumtion
  • använda moderna fiskemetoder som ökar avkastningen och breddar fiskesäsongen i det småskaliga, kustnära fisket.

– Att hitta morgondagens yrkesfiskare ser vi som den största utmaningen framöver. Vi tror att förvaltningen av våra bestånd av torsk, strömming och andra arter måste ske närmare de som fiskar. Därför arbetar vi nu aktivt för få skapa ett ”aktsamhetsområde” kring Ålands hav. Här ser vi möjligheten att hitta rätt balans mellan yrkesfisket och ekosystemet, säger Niklas Sjöberg.

Rapport: Resursfisk 3.0 – strömmingen och skarpsillens återkomst på var mans tallrik

Rapport: Dioxinhalter i strömming från Svealandskusten 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Cecilia Skingsley

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss