Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Få miljömål nås i länet – mer behöver göras för att åtgärder ska få tydlig effekt

En fjäril sitter på en blomma, en prästkrage.I översta högra hörnet syns illustrationerna som symboliserar de nationella miljömålen.

Foto och illustration: Mostphotos respektive Tobias Flygar

Länsstyrelsens årliga uppföljning av hur Stockholms län ligger till för att nå de nationella miljömålen visar att läget fortsätter vara allvarligt. Trots pågående insatser för att förbättra tillståndet i miljön syns inga nämnvärda förändringar sedan den senaste uppföljningen. För att få till de effekter som krävs måste ännu mer göras och takten behöver öka.

Det finns gränser för vad jorden tål för att mänskligheten långsiktigt ska kunna leva kvar och må bra. De så kallade planetära gränserna beskriver nio områden – däribland klimatförändringar, biologisk mångfald och miljögifter – som inte kan överskridas utan att det får allvarliga konsekvenser. För närvarande överskrids sex av de planetära gränserna och människans påverkan på samtliga gränser, förutom ozonskiktet, fortsätter att öka.

Även i Stockholms län är situationen allvarlig. Länsstyrelsens uppföljning av de nationella miljömålen visar att bara två av 16 miljömål bedöms kunna nås fram till år 2030. Det är samma resultat som vid senaste uppföljningen. Faktorer som påverkar länets miljötillstånd är bland annat vår stora befolkning och att konsumtionen av varor och tjänster är hög. Påverkan från jord- och skogsbruk och miljöproblem från tidigare markanvändning är andra utmaningar vi behöver hantera. Samtidigt gör klimatförändringarna att miljötillståndet förvärras, vilket både försvårar miljöarbetet och komplicerar möjligheten att nå målen.

Även om uppföljningen visar en dyster bild av läget ser vi också positiv utveckling på miljön. Till exempel har åtgärder inom investeringsstödet Klimatklivet minskat utsläpp av växthusgaser och nya bostäder byggs ofta nära kollektivtrafik, vilket gör att färre blir beroende av bilen. Dessutom har vi skyddat mer natur i länet det senaste året genom nya naturreservat och utvidgningar av befintliga reservat. De nya områdena motsvarar en yta på mer än 2 000 fotbollsplaner. Och ett förslag till en ny nationalpark i Nämdöskärgården har överlämnats till regeringen, säger Amanda Palmstierna, miljöstrateg på Länsstyrelsen.

Våtmarker försvinner trots satsningar

Samtidigt som viktiga åtgärder genomförs går utvecklingen i vissa fall i motsatt riktning. Ett exempel berör miljömålet om våtmarker. Våtmarker bidrar med många viktiga funktioner – de fungerar som näringsfällor och kolsänkor, och de minskar risken för översvämningar. De är dessutom hem för många känsliga växt- och djurarter. Runt 90 procent av de naturliga våtmarkerna i länet är påverkade eller förstörda. De senaste åren har kommuner, markägare och organisationer genomfört satsningar för att anlägga eller restaurera våtmarker. Men parallellt med satsningarna försvinner fortfarande våtmarker i länet till följd av olika typer av exploatering, som infrastruktur. Statistik visar att dubbelt så mycket våtmarker försvinner varje år jämfört med vad som nyanläggs eller restaureras.

I samband med olika samhällsbyggnadsprojekt ser vi att våtmarker tas i anspråk utan att deras funktioner kompenseras. Här behöver alla aktörer ta sitt ansvar för att satsningarna ska göra väsentlig skillnad, säger Martin Olgemar, våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen.

Behov av fler gemensamma satsningar för att nå miljömålen

Tidigare i år tog Länsstyrelsen fram ett åtgärdsprogram för miljömålen som identifierar områden där det behövs extra kraftsamling och samverkan för att miljömålen ska uppnås i länet.

För att se positiva effekter inom alla miljömål behöver samverkan mellan olika aktörer fördjupas. Det behövs också kontinuitet och resurser för att åtgärder ska få effekt. Att skala upp det cirkulära byggandet respektive att få till en klimatsmart hantering av byggmassor är två exempel där aktörer i länet jobbar brett tillsammans. Men vi behöver fler satsningar där vi gör mer tillsammans, arbetet med att återställa våtmarker är ett sådant område, säger Amanda Palmstierna.

Rapport: Uppföljning av miljömålen i Stockholms län 2024

Länsstyrelsens arbete med miljömålen

Riksdagen har beslutat om en samlad miljöpolitik för ett hållbart Sverige. Det övergripande målet är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför landets gränser. Detta övergripande mål kallas generationsmålet. Utöver detta finns 16 nationella miljökvalitetsmål (ovan nämnt som miljömål), varav 15 är relevanta för Stockholms län (målet ”Storslagen fjällmiljö” är inte tillämpbart i Stockholms län).

Länsstyrelsens roll är att samordna det regionala arbetet med miljömålen. Vi arbetar tillsammans med kommuner, näringsliv, frivilliga organisationer och andra aktörer för att miljömålen ska få genomslag i länet och miljön ska bli bättre. Vi följer också upp hur miljöarbetet går.

Länsstyrelsen gör årliga regionala uppföljningar av miljömålen och Skogsstyrelsen bidrar med uppföljningen av miljökvalitetsmålet ”Levande skogar”. Uppföljningen ger den mest samlade bilden av miljötillståndet i länet. Bedömningen i de senaste uppföljningarna är att endast målen ”Bara naturlig försurning” och ”Skyddande ozonskikt” kommer att nås fram till 2030. Målet ”Säker strålmiljö” är nära att nås.

Miljömål

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss