Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Nu bygger vi samverkan kring livsmedelsberedskap
Livsmedelsproduktionen har en central roll i uppbyggnaden av totalförsvaret. Det ställs nya krav på aktörer inom hela livsmedelskedjan och det krävs nya sätt att samverka både lokalt, regionalt och nationellt för att kunna hantera en allvarlig kris eller ett krig.
Vi behöver hitta effektiva samarbetsformer kring livsmedelsberedskapen i länet där det är tydligt vilka aktörer som ingår, hur man larmar vid en kris och hur vi tillsammans hanterar det inträffade, samt hur vi bidrar till det militära försvarets förmåga, förklarar Mikael Jeppson, beredskaps- och försvarsdirektör på Länsstyrelsen Stockholm.
Komplext system
Livsmedelsförsörjningen är ett komplext system där livsmedelskedjans produktions- och distributionsled består nästan uteslutande av privata aktörer. Alla steg i kedjan utgör potentiella mål som kan störas eller hotas av naturhändelser, olyckor eller av en antagonist.
I Stockholms län bor nästan en fjärdedel av landets invånare och konsumtionen av livsmedel överstiger med råge den mängd livsmedel som produceras i länet. Här finns drygt 1 800 jordbruksföretag och över 900 företag inom livsmedelstillverkning. Redan i fredstid är läget ansträngt för många företagare. De står inför utmaningar som kan handla om allt från bristande lönsamhet, kompetens som försvinner till konsekvenser av klimatförändringar och påverkan på handel på grund av krig i vår omvärld. Det som inte fungerar i fredstid kommer inte heller att fungera i kris och krig.
Vi behöver säkerställa att det finns verksamheter som kan upprätthålla livsmedelsförsörjningen i den utsträckning som är nödvändig för befolkningens överlevnad och som krävs för att säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, säger Ulrika Lundberg, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Stockholm.
Länsstyrelsens roll
Länsstyrelsens roll är att samordna det regionala arbetet före, under och efter en samhällsstörning. Utmaningen i uppbyggnaden av länets livsmedelsberedskap är att den omfattar många olika aktörer från näringslivet och att det är ett komplext system med stora beroende av till exempel av el, transporter och insatsvaror.
Sårbarheter i livsmedelskedjan
Länsstyrelsen har som ett första steg i arbetet med att skapa samverkan kring länets livsmedelsberedskap arrangerat en tvådagars workshop tillsammans med Livsmedelsverket. Syftet var att skapa en bättre, gemensam förståelse för vilka sårbarheter och risker vi behöver hantera tillsammans. Deltagarna var privata och offentliga aktörer från hela livsmedelskedjan. De fick diskutera konsekvenserna av brist på arbetskraft, störningar i dricksvattenförsörjningen och ett långvarigt elavbrott.
En deltagare var May Luu Phong från Saltå Kvarn som upplevde att workshopen gav bra perspektiv.
Vi på Saltå Kvarn fick nyligen känna på hur tufft det är att sköta verksamheten redan vid ett bortfall på två till tre personer ur personalstyrkan, berättar May Luu Phong.
Det är många frågor att reda ut för att skapa en robust livsmedelsberedskap i länet och många aktörer som behöver involveras.
Företagare vill bidra till uppbyggnaden av en robust livsmedelsberedskap, men för det krävs att vi har en lönsam basverksamhet att utgå ifrån, säger Alvar Kårfors från företaget Orto Novo som producerar kryddor och sallater, och som hoppas på en ökad medvetenhet och förståelse mellan privata och offentliga aktörer.