Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Dags att öka takten i arbetet med länets mest förorenade områden
En giftfri miljö är ett av Sveriges övergripande miljömål, men arbetet för att minska antalet förorenade områden i länet behöver sätta fart. "Vi ser tyvärr att en del kommuner saknar resurser för att jobba med frågorna, då de tvingas att prioritera annat", säger Länsstyrelsens miljöhandläggare Sofia Frankki.
Enligt det nationella miljömålet ”Giftfri miljö” ska förorenade områden vara åtgärdade år 2050, så att de inte längre utgör någon risk för människors hälsa eller för miljön. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret att samordna och prioritera arbetet med förorenade områden, bland annat genom att vägleda och stötta kommunerna.
Oförändrad prioriteringslista
Varje år redovisar Länsstyrelsen en lista över de områden som myndigheten bedömer är viktigast att utreda eller åtgärda, eftersom de kan utgöra en mycket stor risk för människors hälsa eller för miljön. I listan rangordnas de femton förorenade områden som är mest prioriterade i det fortsatta arbetet med undersökningar och utredningar.
Prioriteringslistan inför 2025 innehåller inga förändringar jämfört med den som gäller i år. Den innehåller samma förorenade områden. Det är dags att öka takten i arbetet om vi ska kunna nå målet en giftfri miljö till år 2050, säger Sofia Frankki, miljöhandläggare.
Samtidigt riskerar fler förorenade områden att tillkomma på prioriteringslistan. Sedan ett år tillbaka har alla länsstyrelser i uppdrag att kartlägga områden som man misstänker kan vara förorenade av PFAS.
Hittills har det funnits få områden med PFAS med på prioriteringslistan, men de kan bli fler framöver, säger Sofia Frankki.
Vad behövs för att öka takten?
Grundprincipen i arbetet med förorenade områden är att den som är ansvarig för en förorening ska betala för de utredningar och åtgärder som krävs. Länsstyrelsen och kommunerna är tillsynsmyndigheter och kan ställa krav, i första hand på den som orsakat föroreningen.
Om det saknas en ansvarig kan kommunen i vissa fall ansöka om statliga medel för att utreda och åtgärda ett förorenat område. Länsstyrelsen stöttar länets kommuner och erbjuder vägledning och erfarenhetsutbyte.
För att nå miljömålen behöver vi som är tillsynsmyndigheter öka takten i tillsynen. Många gånger finns viljan att sätta in åtgärder, men vi ser tyvärr att en del kommuner saknar resurser för att jobba med frågorna då de tvingas att prioritera annat, säger Sofia Frankki.
Mål strategi och prioriteringar för arbetet med förorenade områden