Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Så ska vi öka förmågan att anpassa samhället till ett förändrat klimat
Klimatförändringarna märks av i allt högre utsträckning. För att samhället ska fungera även i ett förändrat klimat behöver vi stärka vår förmåga att hantera klimatförändringarnas effekter och därmed också skydda vår miljö, egendom och hälsa. Länsstyrelsen har nu tagit fram en ny regional handlingsplan för klimatanpassning, som ska underlätta för länets aktörer att vara bättre rustade.
Värmeböljor, skyfall, torka och påverkan på ekosystemet är märkbara effekter av klimatförändringarna. Hela världen är på olika sätt drabbad av detta. Så också Stockholms län. Här finns en mängd verksamheter, infrastruktur, natur och en stor befolkning som direkt eller indirekt påverkas av ett förändrat klimat.
Klimatförändringarna är verklighet. Vi behöver arbeta både med att begränsa klimatpåverkan för att bromsa uppvärmningen och att anpassa vårt samhälle så det är rustat för att klara värmeböljor, skyfall och andra konsekvenser av ett förändrat klimat. Klimatanpassning handlar om just detta, att skydda miljön och människors liv, hälsa och egendom genom att anpassa samhället till de konsekvenser som ett förändrat klimat medför, säger Kerstin Grönman, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen Stockholm.
För att möta dessa behov har Länsstyrelsen tagit fram en ny regional handlingsplan för klimatanpassning för perioden 2024–2029. Handlingsplanen lyfter klimatrelaterade utmaningar som påverkar Stockholms län, där översvämning, höga temperaturer samt påverkan på biologisk mångfald och ekosystemtjänster är av särskild vikt att arbeta med.
Samverkan, samsyn och strukturerat arbete
Handlingsplanen innehåller också tre effektmål, så att samhället kan fungera väl i det förändrade klimatet:
- Det finns en stark regional samverkan i länets klimatanpassningsarbete.
- Kommunerna i länet arbetar strukturerat med klimatanpassning.
- Länsstyrelsen arbetar för ett långsiktigt hållbart och robust län som kan möta klimatförändringarna.
För varje mål finns åtgärder med tonvikt på samarbete, samordning och kunskapsdelning för att lyckas med klimatanpassningsarbetet.
Handlingsplanen är en viktig del i Länsstyrelsens eget arbete med klimatanpassning. Men den riktar sig också till kommuner, Regionen, näringsliv och fastighetsägare.
För att anpassning av samhället ska ske krävs i många fall samverkan mellan olika aktörer. En gemensam syn på inriktningen för länets klimatanpassning är således viktigt för det fortsatta arbetet. Den regionala planen för klimatanpassning innehåller åtgärder för att stärka en sådan samsyn och kan även användas som ett underlag vid regional och kommunal planering samt vid samverkan kring klimatanpassning mellan aktörer. Det är också nödvändigt med ett strukturerat arbete både för att möjliggöra synergier och för att undvika att samhällets sårbarhet för klimatförändringarna ökar, säger Kerstin Grönman.
Regional handlingsplan för klimatanpassning i Stockholms län Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens arbete med klimatanpassning
Länsstyrelsen samordnar arbetet med klimatanpassning i länet. Vi stöttar kommuner och andra regionala aktörer genom att öka kunskapen och sprida information om klimatförändringarna, vilka konsekvenser de leder till nu och i framtiden och vilka åtgärder som kan förebygga framtida problem. Den regionala handlingsplanen för klimatanpassning är en av flera strategiska handlingsplaner och åtgärdsprogram som Länsstyrelsen ansvarar för att ta fram och genomföra. Arbetet med handlingsplanen kommer vidare att följas upp av Länsstyrelsen.