Höga flöden i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt svag konjunktur i huvudstadsregionen

Suddig bild över många människor som går på ett torg.

Foto: Mostphotos

Konjunkturen i Stockholms län är fortsatt svag. Det visar sig bland annat genom ett lågt nyföretagande, förhöjd konkursnivå och en svag omsättningsutveckling i det regionala näringslivet. På arbetsmarknaden har antalet personer som varslats om uppsägning ökat och når, vid sidan av pandemin, sin högsta nivå på 30 år.

Efter en historiskt stark konjunkturuppgång i samband med återhämtningen efter pandemin föll konjunkturen i Stockholm län återigen hösten 2022. Lågkonjunkturen har därefter bitit sig fast och konjunkturen i huvudstadsregionen har nu varit svagare än det historiska genomsnittet åtta kvartal i rad.

Det är tydligt att länet inte når upp till den starka utveckling som präglade regionen under 2010-talet. Sysselsättningsutvecklingen har exempelvis varit trendmässigt svag under en längre tid och understiger tillväxttakten från tiden innan pandemin, säger Per Bark, analyschef på Länsstyrelsen Stockholm.

Trots en avmattning på arbetsmarknaden är sysselsättningen fortfarande högre än riksgenomsnittet. Arbetslösheten i länet beräknas till 8,1 procent, vilket kan jämföras med 9,4 procent i övriga riket.

Länsstyrelsen följer den ekonomiska utvecklingen och utvecklingen på arbetsmarknaden i länet. Resultatet redovisas regelbundet i publikationen ”Läget i länet – Arbetsmarknad och ekonomi”.

Läget i länet – arbetsmarknad och ekonomi, september 2024 Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss