Risk för skogsbrand i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Allt fler unga i länet väljer bort cigaretter och alkohol – och tycker det är härligt att leva

Ungdomar som går i en korridor syns bakifrån.

Foto: Mostphotos

Det vita tobaksfria snuset ökar i popularitet hos unga och fler upplever problem i samband med spel om pengar. Å andra sidan fortsätter den positiva trenden med att fler väljer bort cigaretter och alkohol. Dessutom är det fler än på länge som tycker det är härligt att leva. Det visar årets resultat från Stockholmsenkäten där över 36 000 elever från årskurs 9 och år 2 på gymnasiet i 25 av länets 26 kommuner har svarat på frågor om levnadsvanor och livsvillkor.

Genom Stockholmsenkäten, som genomförs vartannat år, går det att på ett övergripande plan följa elevers beteende och mående. Syftet är bland annat att kommunerna ska använda resultatet i drog- och brottsförebyggande insatser samt mobilisera elever, skolpersonal och föräldrar.

Enkäten mäter sådant vi vet har stark påverkan på ungas utveckling och mående liksom risk- och skyddsfaktorer som är påverkbara. Därmed är den också till för att politiker och andra vuxna som ansvarar för barn ska kunna följa utvecklingen för att kunna ta bra beslut och göra rätt insatser, säger Jonas Melinder, utvecklingsledare för ANDTS-frågor (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) på Länsstyrelsen Stockholm.

Han fortsätter:

Men på lokal nivå är det också viktigt att inte fastna vid de länsövergripande siffrorna eftersom det är stora skillnader mellan kommunernas resultat inom nästan alla områden som frågorna täcker. Till exempel varierar det mellan 12 och 78 procent avseende hur stor andel av eleverna i årskurs 9 som själva köper snus och cigaretter i butik, trots att det är förbjudet att sälja nikotinprodukter till personer under 18 år. Varje kommun behöver ta till vara resultaten och använda sina elevers svar för att bättre kunna rusta sitt stöd och skapa så bra förutsättningar för unga som möjligt.

Vita snuset fortsätter vara populärt

Årets upplaga av Stockholmsenkäten visar att sniffning, framför allt lustgas, blir vanligare medan droganvändningen ligger kvar på ungefär samma låga nivåer som tidigare mätning.

Att killar satsar pengar på spel har också blivit vanligare sedan förra mätningen, liksom andelen som upplever problem i samband med spelandet.

Resultatet visar också att länets unga använder tobaksfria nikotinprodukter, som vitt snus och e-cigaretter, i allt större utsträckning. Det syns inte minst bland tjejerna i årskurs 2 på gymnasiet, där 22 procent uppger att de snusar vitt snus. Det är en tydlig ökning från mätningen 2022 då motsvarande siffra var 17 procent.

Den breda marknadsföringen av vitt snus har resulterat i att vi får allt fler nikotinister – och det är så klart en dålig utveckling. Mer positivt är att färre röker traditionella cigaretter och dricker alkohol, det är en trend som vi sett under hela 2000-talet, säger Jonas Melinder.

Minskningen av rökning syns hos tjejer och killar i båda årskurserna, men främst bland tjejer på gymnasiet. Bland den gruppen röker 19 procent till skillnad från 2022 då siffran var 24 procent. Vad gäller alkohol uppger 57 procent av tjejerna i årskurs 9 att de avstår medan 70 procent av killarna gör detsamma.

Utsattheten för brott minskar

Andelen unga som har utsatts för brott har minskat över tid. Färre uppger att de har känt sig hotade, blivit rånade och misshandlade.

Andelen tjejer som någon gång har tvingats till sex har minskat de senaste åren. Däremot är det färre som anmäler brottet, särskilt bland gymnasieeleverna. Fler tjejer än killar uppger att de tvingats till sex, men en lägre andel tjejer anmäler brottet till polisen.

Fler unga tycker det är härligt att leva

Tjejer med psykosomatiska (exempelvis huvudvärk, nervös mage och sömnsvårigheter) och psykiska besvär har ökat över tid. Trenden har hållit i sig sedan början av 2000-talet, men vid årets mätning har ökningen avstannat. Samtidigt svarar fler ungdomar än förra mätningen att de ofta tycker det är riktigt härligt att leva – det uppger 70 procent av killarna och 56 procent av tjejerna i årskurs 9 och i stort sett lika många killar och tjejer i gymnasiets år 2.

Om Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och riktar sig till elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2. I år har enkätundersökningen genomförts i 25 av länets kommuner. 36 374 ungdomar i 436 skolor har besvarat frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykisk hälsa, föräldrarelationer med mera. Vid årets enkät har 18 av kommunerna valt att inkludera extrafrågor om våld i ungas parrelationer, ungas utsatthet av våld av föräldrar, hedersrelaterat våld och förtryck, samt köp av sexuella tjänster.

Enkäten är framtagen av Stockholms stad. Kommunerna som genomför undersökningen finansierar respektive datainsamling och Länsstyrelsen genomför kommunjämförande sammanställningar.

Resultat från undersökningen

En sammanfattande text av vad som framkommer i undersökningen på länsnivå samt resultat uppdelat per år, ämnesområde, årskurs och kommun finns på vår webbsida om ANDTS-samordning.

ANDTS-samordning – Resultat från Stockholmsenkäten

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss