Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Flera kommuner i länet har förbättrat sitt friluftsliv det senaste året
Huddinge kommun är den bästa friluftskommunen i Stockholms län. Och Danderyd är den kommun som främst förbättrat sitt arbete inom friluftslivet de senaste tre åren. Det visar resultatet av den nationella undersökningen Sveriges friluftskommun 2024. Av resultatet går det också att ta del av intressant information som är värdefull för länets utveckling av ett attraktivt friluftsliv.
De tio nationella friluftspolitiska målen handlar övergripande om att människor ska ha möjligheter att vistas ute i naturen och utöva friluftsliv med allemansrätten som grund. Länsstyrelsen arbetar aktivt för att samordna och leda denna friluftspolitik i länet, men kommunerna har en nyckelroll i arbetet för att se till att deras natur är tillgänglig för allmänheten.
Undersökningen Sveriges friluftskommun, som genomförs av Naturvårdsverket, ger en bild av hur arbetet med ett aktivt friluftsliv ser ut i kommunerna.
Det som framkommer i enkäten är ett bra underlag för vårt arbete med att följa upp friluftslivet i länet. Det ger oss kunskap om hur vi ligger till med de friluftspolitiska målen och hur vi behöver arbeta vidare för ytterligare förbättringar, säger Kristin Ekblom, utvecklingsledare för friluftsliv på Länsstyrelsen.
Nya insatser har ökat tillgängligheten
Den kommun i Stockholms län som rankades högst i årets undersökning är Huddinge. Kommunen har bland annat arbetat för att förbättra tillgången till vardagsnära natur genom att bygga nya spänger och anläggningar, tydligare och tryggare ledmarkeringar, utvecklat rastplatser, utökat sina guidade turer och utökat samverkan med föreningslivet.
Det är sådana här insatser som vi ser ger resultat och det vill vi gärna se mer av i länet, säger Kristin Ekblom.
Utifrån undersökningen går det också att se vilka kommuner som förbättrat sig mest jämfört med de tre senaste åren. I Stockholms län är det Danderyds kommun.
Danderyd har arbetat strategiskt med att uppmärksamma och sätta friluftslivet i fokus under flera år. Våren 2021 antog Danderyd sin första kommunala friluftsplan och nu visar det sig att arbetet har gett resultat. Ambitionen är ett friluftsliv året om och det har de bland annat gjort genom att ploga fler sjöisar med resultatet att fler varit aktiva på isarna och att friluftslivet lever även på vintern, säger Kristin Ekblom.
Strategi för aktivt friluftsliv
Länsstyrelsen har tillsammans med länets kommuner och andra relevanta aktörer tagit fram en friluftsstrategi och tillhörande handlingsplan för att peka ut riktningen för det fortsatta friluftsarbetet samt ge förslag på åtgärder som den enskilda kommunen kan genomföra för att lyckas med detta.
Vi arbetar utifrån strategin och handlingsplanen och ser hela tiden positiva resultat i ökade möjligheter för att kunna vistas i naturen och utöva friluftsliv. Även det nätverk vi har där vi stöttar kommunerna genom erfarenhetsutbyte och goda exempel är värdefullt. Samtidigt ser vi att arbetet i kommunerna skiljer sig åt beroende på förutsättningar och hur man prioriterar arbetet med friluftslivet. Vi vill sudda ut skillnaderna och se till att hela länet är lika tillgängligt för naturupplevelser och friluftsliv, säger Kristin Ekblom.
Sveriges friluftskommun
Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelsen Sveriges friluftskommun tilldelades i år Karlstads kommun. Årets förbättrare blev Öckerö kommun.
Utmärkelserna utgår från en enkätundersökning bland kommunerna. Frågorna i enkäten omfattar tre områden: kommunens planer och planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser.
I Stockholms län har i år 24 av 26 kommuner svarat på enkäten. Topp fem i länet är: Huddinge (nationell rankning: 13), Danderyd (33), Södertälje (47), Haninge (50) och Stockholm (56).
Sveriges friluftskommun, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.