Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kraftsamling för Arlandas konkurrenskraft

Gruppbild. Fyra vuxna människor uppställda mot kameran. Tre män och en kvinna.

Några av de samlade deltagarna som diskuterade Arlandas konkurrenskraft vid ett lunchmöte på Tessinska palatset. Från vänster: Jacob Wallenberg/Investor, Andreas Carlson/infrastruktur- och bostadsminister, Anna Kinberg Batra/landshövding i Stockholms län samt Jonas Abrahamson/Swedavia.

Arlanda är i särklass Sveriges största flygplats och av central betydelse för hela landets konkurrenskraft och säkerhet. Flygplatsen tappar just nu mark i jämförelse med många andra storflygplatser. Som en del i kraftsamlingen för att bryta den utvecklingen stod landshövdingen i dag värd för ett samtal om Arlandas konkurrenskraft.

Under onsdagen samlades en rad berörda aktörer på Tessinska palatset för att under ett lunchmöte diskutera hur Arlandas konkurrenskraft kan stärkas.

Deltog gjorde Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, regeringens utsedde samordnare i frågan Peter Norman, samt ledande företrädare för berörda aktörer på både nationell och regional nivå, från privat och offentlig sektor

Arlanda flygplats är Sveriges i särklass största flygplats och spelar en central roll för det svenska transportsystemet. Regeringens ambition är att stärka Arlandas konkurrenskraft och bidra till att flygplatsen får bättre möjligheter att utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Läget är allvarligt så nu måste vi kraftsamla. Arlandas konkurrenskraft är oerhört viktig inte minst för näringslivet som i flygplatsen har en nationell och internationell förbindelselänk. Om Stockholm ska kunna fortsätta vara en motor för hela landet måste Arlanda vara ett konkurrenskraftig alternativ. Tillgängligheten till och från Arlanda behöver bli bättre, säger landshövding Anna Kinberg Batra.

Bland de medverkande fanns landshövdingarna från Norrbotten, Stockholm och Uppsala län, region- och borgarråd från Region Stockholm och Stockholms stad, samt ordförande- och ledningsrepresentanter från Vallentuna kommun, Trafikverket, Swedavia, Braathens, Handelskammaren, Svenskt Näringsliv, Investor, Ski Star och Arlanda stad.

Läs mer

Regeringens samordningsuppdrag att stärka Arlanda flygplats konkurrenskraft Länk till annan webbplats.
LEDARE: Näringslivet står och faller med Stockholm (di.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss