Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ukrainska räddningstjänsten delade erfarenheter av att arbeta i krig

Anna Kinberg Batra, landshövding och Mykhailo Ishychkin, ukrainska räddningstjänsten i Dnipro. Foto: Erik Olsson/Länsstyrelsen Stockholm.

Anna Kinberg Batra, landshövding och Mykhailo Ishychkin, ukrainska räddningstjänsten i Dnipro. Foto: Erik Olsson/Länsstyrelsen Stockholm.

Mykhailo Ishychkin från räddningstjänsten i Ukraina besökte under torsdagen Länsstyrelsen Stockholm för att dela sina erfarenheter av att arbeta med räddningstjänst i krig. Länsstyrelsens personal var på plats, liksom inbjudna åhörare från räddningstjänster och andra aktörer i länet.

Mykhailo Ishychkin arbetar till vardags på räddningstjänsten i Dnipro i Ukraina. Den 7 september höll han ett föredrag hos Länsstyrelsen Stockholm om sina erfarenheter av att jobba för den ukrainska räddningstjänsten under brinnande krig. På plats var flera hundra åhörare – representanter för aktörer inom Samverkan Stockholmsregionen och andra aktörer i länet samt Länsstyrelsen Stockholms personal, däribland landshövding Anna Kinberg Batra.

I kris och krig gäller det att rädda liv under extrema och osäkra förhållanden. Våra ukrainska gäster har vårt fulla stöd i sin kamp, men de har också en del att lära oss i vårt arbete med uppbyggnaden av Sveriges civila beredskap, säger hon.

Visade exempel på räddningstjänst i krig

Mykhailo Ishychkin gjorde just det när han visade flera videoklipp från olika skarpa räddningsinsatser. Bland annat från Dnipro den 14 januari 2023 då en rysk missil förstörde stora delar av ett niovåningshus och enligt rapporter dödade 46 människor samt skadade 80.

Bilderna underströk vad räddningstjänst och sjukvård i krig handlar om – hårt arbetande brandmän som släcker bränder och söker efter människor i rasmassor, sjukvårdare som tar hand om skadade och personal som hjälper de som har överlevt, men förlorat sitt hem. Insatser som kan pågå under flera dagar och dessutom är riskfyllda för Mykhailo Ishychkin och hans kollegor då de själva kan bli träffade. Kriget har enligt honom hittills kostat över 100 ukrainska räddningsarbetares liv.

Mykhailo Ishychkin visade även bilder från i vintras. Strömavbrott i Ukraina ledde då till att människor som frös eller fått sina hem förstörda behövde platser att värma sig på. Räddningstjänsten satte upp stora tält, ett slags trygghetspunkter där kylslagna personer kunde få värme, rent vatten, mat samt möjlighet att ladda sina mobiltelefoner.

Räddningstjänsten i Dnipro arbetar även nära det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. Mykhailo Ishychkin visade bilder från en övning där räddningstjänsten sanerade människor och fordon, ett förberedande arbete i händelse av en olycka vid kärnkraftverket.

Även representanter från frivilligorganisationen Swedish Rescuers höll i presentationer. De berättade om sitt arbete med att stödja ukrainsk räddningstjänst och andra delar av landets försvar med fordon och sjukvårdsmateriel.

Bland åhörarna fanns Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrii Plakhotniuk, som riktade ett stort tack till Stockholm och Sverige för stödet till Ukraina.

Mötte svenska kollegor

Tidigare under dagen mötte Swedish Rescuers och Mykhailo Ishychkin personal från räddningstjänster samt hälso- och sjukvårdspersonal i Stockholms län. I samband med det gav han ett råd till svensk räddningstjänstpersonal, om vårt land någon gång skulle hamna i krig.

Det är viktigt att försöka att inte vara rädd i akuta räddningsinsatser. Det är vår plikt som brandmän att skydda människor i mycket farliga situationer, det kan vara både svårt och farligt. Men plikten måste vinna över rädslan.

Sen hoppas jag att kriget inte sprider sig till Sverige. Vi gör allt i vår makt för att stoppa Ryssland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss