Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Slopade undantagsregler för införsel av djur från Ukraina

En beige hund av rasen kromfohrländer sitter på marken och har koppel på sig.

Foto: Mostphotos

I drygt ett år har undantagsregler gällt för införsel av djur från Ukraina. Från och med den 1 september tas undantaget bort och ordinarie regler gäller för att ta in djur till Sverige. Det innebär att den som har djur som är medtaget från Ukraina under tiden som undantaget har gällt behöver ta det till veterinär senast den 31 augusti.

För att ta med sig djur in i EU och Sverige gäller införselkrav som innebär att hundar, katter och illrar måste ha ID-märkning, rabiesvaccination, skyddande antikroppar och korrekta dokument. Anledningen är att minimera risken för spridning av den dödliga sjukdomen rabies.

I samband med att det under förra året kom många ukrainska flyktingar till EU på grund av Rysslands invasion av Ukraina infördes tillfälliga regler för införsel av djur. I Sverige har det inneburit att Jordbruksverket, som är den myndighet som ansvarar för införsel av djur, har gjort bedömningar från fall till fall vilka åtgärder som varit nödvändiga.

Men från och med den 1 september 2023 gäller alltså ordinarie införselregler igen. De som har djur i Sverige som omfattas av undantagsreglerna behöver senast den 31 augusti sitt djur till veterinär för kontroll. Den djurägare som redan besökt veterinär eller har ett skriftligt beslut från Jordbruksverket behöver inte ta det till veterinär igen.

Länsstyrelsens ansvar

Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för smittskyddsfrågor och för att bekämpa smittsamma djursjukdomar, exempelvis rabies. Ansvaret innebär att samordna information om länets aktuella sjukdomsstatus. Informationen är till för att underlätta för länets medborgare att uppdatera nya regler om sjukdomar med mera.

Vad är rabies?

Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både varmblodiga djur och människor. Rabies smittar genom att infekterad saliv överförs till djur eller människa genom bett eller om djuret slickar dig där du har ett hudsår. Smitta kan även ske via slemhinnor, exempelvis ögon och mun. Ett djur kan smitta ett annat djur eller en människa med rabies trots att det verkar friskt och beter sig som vanligt. Det kan ta flera månader innan ett djur som blivit smittat av rabies visar symtom.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss