Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Anna Kinberg Batra: ”Människor och företag ska kunna växa i länet”

Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.

Stockholms läns nya landshövding Anna Kinberg Batra. Foto: Länsstyrelsen Stockholm

En vecka har gått sedan Anna Kinberg Batra gjorde sin första dag som landshövding och chef för Länsstyrelsen Stockholm. Här svarar hon på hur den första veckan har varit, ger sin syn på landshövdingerollen och vilka områden som är centrala för Stockholms län.

Vilka är dina första intryck av jobbet?

Många och goda. Länsstyrelsen har väldigt proffsiga, trevliga och glada medarbetare. Och det är en välskött myndighet i ett välmående län. Det tycker jag är roligt för då behöver inte fokus vara på att hantera akuta konflikter och inre kriser utan vi kan i stället gå rakt på att vara starka i de yttre utmaningarna, säger Anna Kinberg Batra.

Hur ser du på rollen som landshövding?

Jag ser det som att uppgiften står på två ben. Det ena är att vara chef för myndigheten med allt vad det innebär. Det andra är det mer utåtriktade som handlar om brobyggande mellan olika sektorer och specialister. Det är viktigt både inåt och utåt att inte fastna i sitt eget lilla hörn – och det är det Länsstyrelsen och landshövdingen ska vara riktigt bra på, och som jag dessutom tycker är väldigt roligt.

Vilka områden anser du vara centrala för länet just nu?

Tillväxt, hållbarhet och säkerhet – och de hänger ihop. Vårt uppdrag är att möjliggöra och skapa förutsättningar för att Stockholms län ska vara en plats där fler kan växa, både människor och företag. Det kräver flera saker – att jobb skapas här och att huvudkontoren vill vara här, vilket i sin tur kräver att det är en bra livsmiljö för människor så man kan leva och bo här med sin familj. Det hänger ihop med att det är en bra miljö och ett hållbart område att bo i. Men det kräver också att det är tryggt och säkert. Jag skulle vilja identifiera trygghet och säkerhet som de största problemen och utmaningarna i dag. Vi måste stärka både vår inre säkerhet på gator och torg och vår motståndskraft mot yttre hot och ytterst hot om krig.

Kontakt

Länsstyrelsen Stockholm

Box 22067, 104 22 Stockholm

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss