Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Anna Kinberg Batra blir ny landshövding i Stockholms län

Anna Kinberg Batra och civilminister Erik Slottner.

Anna Kinberg Batra och civilminister Erik Slottner under presskonferensen på Tessinska palatset. Foto: Erik Olsson/Länsstyrelsen Stockholm

Vid en presskonferens på Tessinska palatset under fredagen presenterade civilminister Erik Slottner att Anna Kinberg Batra är Stockholms läns blivande landshövding. Hennes förordnande som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län gäller från och med den 1 mars 2023 och varar till och med den 28 februari 2029.

– Det är en ära, det är viktigt och ska bli väldigt roligt. Utnämningen är som att bli ambassadör fast utan att behöva lämna Stockholms län. Det är den bästa möjliga kombinationen, tycker jag, säger Anna Kinberg Batra.

Förordnandet som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län gäller från och med den 1 mars 2023 till och med den 28 februari 2029.

– Anna Kinberg Batra är en person med erfarenhet från såväl stat som region och kommun. Annas erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Stockholms län. Jag är glad att Anna Kinberg Batra har tackat ja till uppdraget, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.

Anna Kinberg Batra är född 1970 och är utbildad civilekonom. Hon var under åren 2001–2002 och 2006–2018 riksdagsledamot. Mellan 2015 och 2017 var hon partiledare för Moderaterna. Sedan 2018 har hon haft flera styrelseuppdrag. Sedan 2020 är hon även särskild utredare i Betalningsutredningen, som har i uppdrag att se över statens roll på betalningsmarknaden.

Nuvarande landshövding, Sven-Erik Österberg, avslutar sitt uppdrag den sista februari.

Pressmeddelande på regeringen.se Länk till annan webbplats.

Kontakt