Snöfall i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svartsjuka är inte romantiskt

Illustration av ett hjärta som genomborras av en dolk.

Vad är egentligen en schysst relation? Är svartsjuka ett tecken på kärlek? Och vad är egentligen våld? Hur ska man som ung veta det i sina första kärleksrelationer? Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt hjälper till att lyfta frågan om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

Nästan en fjärdedel, eller 23 procent, av tjejer i åldrarna 16–24 år har någon gång utsatts för våld av en nuvarande eller före detta partner. För killar är siffran 14 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Det finns olika typer av våld som ofta går in i varandra. Det handlar om psykiskt våld, fysiskt våld och kontroll via digitala medier. I år fokuserar kampanjen på att nå ut till vuxna som finns runt unga och som kan vara ett viktigt stöd för dem, berättar Sabina Carlsson, handläggare på Länsstyrelsen Uppsala.

Svartsjuka är inte romantiskt drivs av länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten och stiftelsen 1000 Möjligheter som driver ungarelationer.se. I år är det sjunde året som kampanjen drivs.

Årets kampanj inleds med en konferens

Den 1 februari anordnar vi en konferens med fokus på våld i ungas partnerrelationer. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma som möter unga inom skola, fritid, ungdomsmottagning, socialtjänst, rättsväsende och idéburen verksamhet.

Vi är många som möter unga i yrkeslivet och som behöver ha kunskap om hur det går att arbeta med frågan. Den här konferensen hoppas vi kan bidra med både kunskap och inspiration, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 möjligheter.

Svartsjuka är inte romantiskt: Nationell konferens

Metodstöd och material finns samlat

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt pågår från den 1 februari till den 31 mars. På webbplatsen svartsjukaärinteromantiskt.se Länk till annan webbplats. finns material, filmer och metodstöd samlat. Webbplatsen riktar sig till både unga och yrkesverksamma.

Kontakt

Vid frågor om kampanjen kontakta:

Anija Johansson anija.johansson@lansstyrelsen.se

Sabina Carlsson sabina.carlsson@lansstyrelsen.se

Lisa Lindström lisa.lindstrom@jamstallhetsmyndigheten.se

Erika Gyllenswärd erika.gyllensward@polisen.se

Zandra Kanakaris zandra@1000mojligheter.se

Vid frågor om konferensen kontakta:

Elin Wallner elin.wallner@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss